Det är en svart dag för ICA. Hela åtta handlare döms i den enorma insiderhärvan.
Foto: MostPhotos
Nio fälls för grova insiderbrott och sju för insiderbrott av normalgraden. Tre personer döms till fängelse, där det längsta straffet landar på tre år och två månader. Övriga får villkorlig dom kombinerat med antingen samhällstjänst eller böter.
Ica-handlarna köpte på sig stora mängder av ICA-aktien under hösten 2021. Förfarandet pågick under två månader och fram till att Ica-handlarnas Förbund lade ett offentligt bud på Ica Gruppen AB – vilket ledde till att aktiekursen steg kraftigt. Tingsrätten menar att de dömda haft information om budet och gjort stora vinster på sin handel av akiten.
– Det är åklagarna som ska bevisa att insiderbrott faktiskt har begåtts, dvs. att värdepappershandeln inte grundar sig på egen analys eller tur. Flera av de tilltalade är ICA-handlare med mycket god kunskap om ICA-rörelsen. Tingsrätten har trots detta kommit fram till att deras aktiehandel har varit baserad på insiderinformation om ett kommande bud på ICA Gruppen och inte på egen analys eller erfarenhet. Den mycket omfattande handeln, timingen, personkopplingarna och säkrad kommunikation mellan de tilltalade har alltså räckt för en fällande dom, säger rådmannen Ylva Aversten i en kommentar.
Två av de tilltalade har fått näringsförbud. Totalt gjorde personerna vinster på 15 miljoner kronor. Dessa ska nu betalas tillbaka. Många av de dömda ska dessutom stå för sina försvarskostnader i målet.
Domen kan överklagas till hovrätten.
"Väldigt allvarligt"
Ica-handlarnas Förbunds vd, Göran Blomberg, lämnar följande kommentar:
– Att åtta handlare dömts för insiderbrott är naturligtvis väldigt allvarligt och påverkar alla oss som jobbar för ICA-varumärket. Tingsrättens dom är ett viktigt steg men vi har ännu inte någon lagakraftvunnen dom. Internt kommer ICAs ansvarsnämnd nu starta en genomgång av varje individuellt ärende. Jag kan inte förekomma ansvarsnämndens beslut, men i de fall en slutgiltig dom skulle leda till fängelse eller näringsförbud kan det bli svårt att vara kvar som ICA-handlare.
Ansvarsnämnden kan meddela ”erinran, varning eller fråntagande av medlemskap i ICA-handlarnas Förbund” och det senare är ett krav för att få äga och driva en ICA-butik. ICA-handlarnas Förbund består av 1 500 handlare och äger majoriteten av ICA Gruppen AB.
Flera kopplingar till länet
En ICA-handlare bosatt i Kalmar – men som haft verksamhet på en annan plats i Småland döms för två fall av grovt insiderbrott och får ett år och åtta månader i fängelse. Han får näringsförbud i tre år och ska betala tillbaka närmare 600 000 kronor.
Hans ena företag ska betala en företagbot på 800 000 kronor och 703 000 kronor för sin brottsvinst. Hans andra företag ska betala 1,6 miljoner i bot och 672 000 för sin brottsvinst.
En ICA-handlare i Oskarshamn bedöms ha varit ledande i härvan och får tre år och två månader i fängelse för två fall av grovt insiderbrott. Han får näringsförbud i fem år.
Hans två söner tog delvis över butiken 2019 och de döms också för grovt insiderbrott, men slipper fängelse. Den ene får villkorlig dom, 160 timmar i samhällstjänst och ska betala tillbaka 426 000 kronor. Begäran om näringsförbud avslås och han behöver inte heller stå för de 377 000 kronorna i rättegångskostnad. Den andre brodern får exakt samma straff, men där handlar det om 416 000 som ska betalas tillbaka och rättegångskostnad på 350 000 kronor.
Pappans fru döms också för insiderbrott. Hon får en villkorlig dom och 40 500 kronor i böter. Åklagarens begäran om näringsförbud nekades. Hennes brottsvinst bedöms uppgå till 21 000 kronor.
Deras företag straffas också hårt. Det ena bolaget ska betala en företagsbot på 1,7 miljoner och brottsvinsten bedöms vara 3 miljoner – en summa som nu ska betalas tillbaka.
Det andra ska betala 5 miljoner i företagsbot och bedöms ha gjort en brottsvinst på 7,3 miljoner som nu ska betalas tillbaka.
"De är lite i gasen"
Målet bedöms som det största insidermålet i svensk historia och aldrig tidigare har någon dömts till ett så långt fängelsestraff som Oskarshamnsbon. Handeln har varit omfattande. Totalt handlar det om cirka 80 miljoner kronor – och många av köpen genomfördes under en gemensam konferens på Kosta Boda Art Hotel.
– Sista köpordern läggs klockan 23.58. Man får intrycket att de passar på att göra det här bara för att de är lite i gasen, har kammaråklagare Pontus Hamilton vid Ekobrottsmyndigheten tidigare sagt enligt Aftonbladet.