Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
TRE HÄKTADE FÖR SKOLINBROTT I TRAKTEN

Tre personer sitter nu häktade för häleri. Bilden är en genrebild.

TRE HÄKTADE FÖR SKOLINBROTT I TRAKTEN

Den senaste månaden har det varit ett stort antal skolinbrott i norra länet. Nu sitter tre unga personer från Västerviks kommun häktade för ett flertal. De tre greps i Ringarum i Valdemarsviks kommun i fredags.

Annons:

Den omfattande inbrottshärvan mot skolor och liknande i trakten kan vara nära en upplösning. En polispatrull stoppade nämligen en bil på E22:an i höjd med Ringarum i Valdemarsviks kommun i fredags. 

– Då uppstod misstankar om stöld alternativt häleri beroende på godset man såg i bilen. Det fanns nämligen en hel del misstänkt stöldgods i bilen, säger Ulf Gollungberg vid polisen.

Tre unga personer, som samtliga är från Västerviks kommun, satt i bilen och fördes först till Norrköping. Det ska röra sig om två män i 20-årsåldern och en man i övre tonåren. Det ska ha funnits ett 30-tal datorer och iPads i bilen.

Alla tre satt anhållna över helgen innan de sedermera blev överförda till arresten i Västervik. 

– Man har jobbat vidare med ärendet under helgen. Nyligen var det ett inbrott på Bryggaren i Västervik och där försvann det en hel del datorer. En av de här tre, en man i 20-årsåldern, blev då misstänkt för inbrottsstölden på Bryggaren. Under måndagen var det kontakt med åklagare om man skulle gå till häktning eller ej. 

Omfattande arbete

Det har bedrivits ett omfattande utredningsarbete kring var allt gods kommer från. 

– Det vi har kunnat konstatera är att det kommer från en skola i Ingatorp i Eksjö kommun, från skolan i Södra Vi samt från Bryggaren i Västervik. Det kan vara en omfattande stöldhärva som nystats upp och åklagaren gick vidare med häktning och alla tre sitter nu i arresten i Västervik eftersom det är fullt på häktet. 

Det har varit väldigt många skolinbrott i norra länet. Misstänker ni att de här tre varit inblandade i betydligt fler?

– Vi misstänker att de varit inblandade i flertalet stölder som har varit, men i nuläget känner vi till Bryggaren, Södra Vi och Ingatorp. Vi får se vad man mer kan få fram. En del gods har vi inte kunnat härleda ännu. 

Inbrottet i Södra Vi ska ha skett mellan 3 och 5 november. 

– Nu är det ett omfattande utredningsarbete att härleda allt gods. Det handlar om att säkra spår och det finns en del spår säkrade på vissa skolor. Nu rubriceras det som häleri, men det skulle kunna bli omrubricering till inbrottsstöld. 

Alla tre är kända av polisen

Det är i nuläget bara en av männen i 20-årsåldern som är misstänkt för stölden på Bryggaren. Där har spår säkrats.

– Alla tre sitter häktade för häleri, men det får visa sig under utredningens gång. Det finns spår säkrat, men jag vill inte gå in på exakt vad det handlar om.

Är de här tre kända av er sedan tidigare?

– Ja. 

För liknande brottslighet eller annan?

– Det är lite blandat kan man säga. Någon är dömd för liknande brottslighet, men inte alla. 

Kan det finnas fler inblandade?

– Klart att det finns fler som begår brott, men just den här konstellationen – med tanke på beslaget – verkar ha haft en omfattande verksamhet. Nu får vi hoppas att man knyta ihop säcken, säger Ulf Gollungberg. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: