Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
  • Axelssons nya odlingsmetod ­– kostsam men lönsam

    Patrik Axelsson och Urszula Aksinovic. Foto: Emma Petersson.

  • Axelssons nya odlingsmetod ­– kostsam men lönsam

    Tunnlarna är 120 meter långa. Foto: Emma Petersson.

  • Axelssons nya odlingsmetod ­– kostsam men lönsam

    Humlor hjälper till att pollinera plantorna. Foto: Emma Petersson.

Axelssons nya odlingsmetod ­– kostsam men lönsam

Axelssons i Aby har börjat med ett nytt sätt att odla hallon. Den nya odlingen sker i tunnlar som tillsammans mäter 5 500 kvadratmeter. 
­– Det är rätt intressant. Eftersom det är friska plantor behöver de mindre växtskyddsmedel, och när det handlar om odlingstunnlar kan man använda sig av humlor som pollinerare, säger Patrik Axelsson, VD på Axelssons i Aby.

Annons:

Det är första året för Axelssons i Aby, beläget utanför Målilla, med deras nya odlingsmetod. På gården står det 120 meter långa odlingstunnlar fyllda med stora hallon. Det har varit en kostsam satsning – men Patrik Axelsson säger att det lett till hallon med bättre kvalité, längre hållbarhet och godare smak.

Skörde under en längre period

Axelssons i Aby köpte in hallonplantor från Holland som sedan stått i en frys. Invisteringen gick på en miljon kronor. 

– Här i Målilla har vi märkt att de två tunnlarna vi testat på vanligt sätt har fått mycket stryk på vintern, vinterskador helt enkelt. När vädret är så växlande som vintrarna är nu så passar det nya odlingssättet bättre. Sen kan man styra skörden eftersom man kan styra planteringen. Man sätter inte samma vecka utan vid två till tre tillfällen under våren, då får vi en större utsträckning av skörd, säger Patrik Axelsson

Minskad skadegörelse av insekter

Plantorna sätts ut i krukor under våren, och efter 80 dagar ger de skörd. Hallonplantorna använder man bara ett år. Eftersom de inte står ute över vintern drabbas de inte av skadegörelse från insekter som stör odlingen till nästa år.

Urszula Aksinovic jobbar på Axelssons i Aby och berättar att de kollar vattenkvalitén och PH-värdet varje dag. I en bunke som står bland plantorna går det slangar från tre olika hallonplantor. Med hjälp av den kan de se om de vattnar för mycket eller för lite. Är vattennivån för hög i dunken vet de att de måste korrigera vattennivån.

Urszula Aksinovic säger också att det är stora skillnader på hur mycket de ska vattna när det är soligt eller inte ute. En solig dag kan det gå åt upp till elva liter på tre plantor.

 Biologiska bekämpningsmedel

I de långa tunnlarna flyger små humlor som har sitt hem bland hallonplantorna.

­– Det är rätt intressant. Eftersom det är friska plantor behöver de mindre växtskyddsmedel, och när det handlar om odlingstunnlar kan man använda sig av humlor som pollinerare. Det fina med det är att de finns många bra biologiska bekämpningsmedel som är mot skadegörelse. När du har humlor kan du inte spruta på gammalt sätt, då dör humlorna, säger Patrik Axelsson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: