Sök

Annons:

Landets hyresgäster har fått det allt tuffare de senaste åren Foto: Pixabay

Var tionde hyresgäst har svårt att få ihop till hyran

Elva procent av landets hyresgäster har problem att betala hyran och för de flesta av dem återkommer problemet varje månad, enligt en undersökning utförd för Hem & Hyras räkning.

Annons:

Undersökningen som utförts av opinionsinstitutet Skop handlar om hur hyresgästernas finansiella muskler påverkats av pandemin. Resultatet visar att hyresgäster har fått det allt tuffare de senaste åren, medan det ägda boendet har gynnats under samma period.

– Det här är en utveckling som inte är hållbar i längden och som förstärker bilden av att hyresgäster tvingas lägga en allt större del av sin disponibla inkomst på boendekostnader, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen.

Det är framför allt skattemässiga fördelar som ligger till grund för att det blivit billigare att äga sitt boende, menar Elmgren. Detta gäller även om man räknar in exempelvis amorteringar:

– Hyresgäster får betala oproportionerligt mycket, medan man strösslar pengar över det ägda boendet. Här finns ett fundamentalt fel. Vi hoppas snart kunna lägga fram konkreta förslag på att åtgärda problemet.

 

Privat värd dyrare

Mest utsatt är läget för den som hyr av privat värd. I den gruppen har hela 13 procent problem att betala hyran, att jämföra med nio procent inom allmännyttan.

– Hyran hos en privat värd är i regel något högre – och då får man lägga en större andel av sin disponibla inkomst på boendet, konstaterar Elmgren.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons: