Annons:

Sök

Annons:

En man nekas LSS av både socialnämnden och Förvaltningsrätten

Nekas LSS-stöd: Tvingas krypa i hemmet

En man i 35-årsåldern nekas stöd av en personlig assistent och kontaktperson av socialnämnden i Västervik. Nu har även Förvaltningsrätten beslutat att neka mannen den hjälpen. Därför tvingas han fortsätta att krypa inne i sitt eget hem.

  

Annons:

Mannen överklagade socialnämndens beslut om att inte ge honom möjlighet till en personlig assistent samt en kontaktperson. Han får idag hjälp av vänner och grannar med att tvätta, städa och handla och ta sig till olika möten. Mannen är rullstolsburen och för att ta sig in i trånga utrymmen i hemmet tvingas han krypa.

Arbetsförmedlingen har gjort en utredning om mannens möjligheter till att stå till arbetsmarknadens förfogande och de anser att det finns vissa arbeten mannen kan klara av – dock har han en arbetsförmåga under 25 procent.

Förvaltningsrättens dom

Förvaltningsrätten skriver att det är ostridigt att mannen har ett varaktigt funktionshinder. Det som prövas är om hans funktionshinder bedöms vara stort och orsaka betydande svårigheter i den dagliga livsföringen vilket därför ger rätt till stöd enligt LSS.

Den medicinska utredningen som gjorts visar att mannen i princip är rullstolsbunden. Han mår bäst av att ligga i sängen med benen högt annars får han smärtor och kramper om han sitter för länge. Med hjälp av en krycka och en annan person kan han förflytta sig ett par meter.

I ett läkarintyg finns beskrivet att mannen har en personlig assistent vissa tider på dygnet. Men det framgår inte vilka moment han får hjälp med eller hur omfattande behov mannen har, enligt Förvaltningsrätten.

Rätten anser att vid en sammantagen bedömning har inte mannen rätt till mer hjälp än vad han har för närvarande. Därför ska hans överklagan avslås.

Annons:

Anders Sjögren

anders.sjogren@dagensvastervik.se

0733100831

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: