Annons:

Sök

Annons:

Akko Karlsson (MP) är tydlig med att kommunen inte stoppar all vindkraftsutbyggnad utan pausar den.

Akko Karlsson (MP): Vi stoppar inte vindkraftsplanerna – vi pausar”

I går fattade kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) beslut om att stoppa de kommande planerna på att bygga vindkraft i Västerviks kommun. Partierna i kommunstyrelsen var överens om att besluta om ett tillfälligt kommunalt veto för att bygga ut vindkraften under tiden som man reviderar den vindbruksplanen som finns i kommunen.

Annons:

Beslutet gällde att inte säga ja till något mer byggande av vindkraft i Västerviks kommun, innan nya vindbruksplan har tagits. Det var i linje med den motion som Liberalerna lämnade in för två veckor sedan.

Akko Karlsson (MP) menar att det inte är ett definitivt beslut om att stoppa all framtida vindkraftsutbyggnad i kommunen utan att man pausar den till en ny vindbruksplan har fattats.

– Det är en paus på utbyggnaden av vindkraft i Västerviks kommun. Jag vill vara tydlig med att jag inser att människor har en oro över vad det innebär att det byggs vindkraft i deras närmiljö. Jag ser också att vår vindbruksplan är från 2013 och det är hög tid att revidera den, säger Akko Karlsson.

Genom att revidera vindbruksplanen kommer kommunen att titta på hur natur och boende miljö påverkas när vindkraftverken blir högre.

Gäller inte Lebo, Lervik och Tribbhult

De planerade vindkraftsparkerna i Ankarsrum och Odensvi är det planer som nu pausas. Däremot kommer beslutet inte att beröra Lebo, Lervik och Tribbhult, där kommunen redan har sagt ja till att bygga vindkraftsparker.

– Det är svårt för en kommun att ta tillbaka beslut som man redan har fattat beslut om, säger Akko Karlsson.

Även om kommunen har sagt ja till vindkraftparken i Tribbhult har den satsningen ännu inte vunnit laga kraft då beslutet är överklagat till Mark- och miljööverdomstolen.

Vindkraftparken med sju till åtta vindkraftverk i Lervik kommer att driftsättas vården 2023.

– Där kommer bolaget som ska bygga vindkraften att kontakta de boende på plats och kommunen kommer att förvalta den byggandepenning som de boende årligen får per vindkraftverk, som ligger på runt 80 000 kronor om året, säger Akko Karlsson.

Sverker Thorén säger att kommunen och företagen som bygger vindkraft måste bli bättre på att informera var i processen som planeringen ligger.

– Givetvis har även de boende ett eget ansvar för att ta reda på så mycket information som möjligt, säger han.

Annons:

Anders Sjögren

anders.sjogren@dagensvastervik.se

0733100831

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: