Annons:

Sök

Annons:

Trafikverket ger miljardbelopp till gatu - och vägförbättringar inte en krona hamnar i Västervik.

Miljardbelopp betalas ut till vägförbättringar – inte en krona till Västervik

Trafikverket har beslutat om vilka kommuner som ska få ekonomiska medel till väg- och gatuförbättringar i södra Sverige. 900 miljoner kronor delas ut till olika projekt för att förbättra cykelvägar i södra landet. Men inte en enda krona landar i Västerviks kommun.

Annons:

Trafikverket har beslutat om att dela ut 900 miljoner kronor till landets kommuner mellan Stockholm och Helsingborg. Pengarna är till speciella projekt som ska förbättra stadens infrastruktur så att det ska bli enklare att åka cykel och kollektivtrafik. Kalmar kommun fick tio miljoner kronor, medan Västervik fick noll kronor. Dan Nilsson (S) kommunalråd i Västervik berättar varför det ser ut på det sättet.

– Det var kort ansökningstid för att få de pengarna. Man skulle ha ett färdigt projekt och det hade inte vi, därför sökte vi aldrig några pengar från Trafikverket, säger han.

Inga pengar till vägar heller

Trafikverket berättade också om vilka vägar som ska förbättras i landet och på samma sätt som med gatorna i städerna hamnar noll kronor i Västerviks kommun.

Däremot kommer Trafikverket att satsa på en ombyggnad av riksväg 23/25 mellan Hultsfred och Målilla som kommer att bli två plus ett-Väg med mitträcke. Samtidigt kommer Trafikverket att bygga en cykelbana mellan Lillråsa och Hultsfred.

Dan Nilsson får svara på frågan.

Hur ska Västerviks kommun komma att få till sig satsningar på vägar och infrastruktur från Trafikverket?

– Vi måste prata ihop oss på ett bättre sätt främst i regionen för att enas över vilka infrastruktursatsningar som behövS här. Jag tycker att man har gjort det på ett bra sätt när det gället tågtrafiken.

Han ser också att kommunen ska ta hjälp av andra aktörer.

– Det är viktigt att vi tar hjälp av näringslivet också, säger han.

Illavarslande

Harald Hjalmarsson (M) menar att de beslut som Trafikverket nu har presenterat är illavarslande.

– Vi måste gå samman med våra grannar och komma överens om vilka infrastruktursatsningar som ska göras. Först måste man prioritera och bli överens om vilka satsningar som är viktigast. Den 16 juni beslutar riksdagen om en nationell plan för infrastrukturen. Ska vi ha möjlighet till något objekt i den planen måste den vara utpekad, säger Harald Hjalmarsson.

Satsningar på riksväg 35, Tjustbanan och en Södra infart till Västervik är viktiga att driva men man kan inte göra det ensamma i regionen. Man måste vara överens menar Harald Hjalmarsson.

Han ser också ett stort orosmoln över Trafikverkets satsningar.

– Nu har man flyttat fram byggandet av ny dragning av E22 mellan Gladhammar och Verkebäck till 2030. Vem vet hur det ser ut då, säger Harald Hjalmarsson.

Precis som Dan Nilsson menar Harald att Västervik måste ta hjälp av näringslivet som är en stark kraft när det gäller att kräva satsningar på infrastrukturen i Västerviks kommun.

Annons:

Anders Sjögren

anders.sjogren@dagensvastervik.se

0733100831

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: