Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Skulpturen har gjorts för att förankra historien

Den nya skulpturen vid Tändstickan.

Skulpturen har gjorts för att förankra historien

Innan området Tändstickan har det nu placerats en skulptur i form av flera tändstickor lagda på varandra. Anledningen till att den placerats just där är att visa på historien om varför området heter Tändstickan.

Annons:

Tändsticksfabriken i Västervik startades 1857 av sjökapten Carl-Gustaf Landström. Efter bara några år brann fabriken ned men den byggdes snabbt upp igen, men då hade skeppsredaren Albert Tenger och konsul Gustaf Maechel tagit över ägandet och driften av fabriken.

Som mest arbetade det drygt 700 personer på fabriken på 1920-talet, när fabriken lades ned 1968 fanns det knappt 100 anställda.

Konstverk till minne av fabriken

Förra veckan, i onsdags placerades en skulptur vid bostadsområdet Tändstickan. En av de som arbetat med konstverket är stadsarkitekt Sara Dolk.

– Vi vill knyta an till historien bakom området Tändstickan. Nu finns inte längre Tändsticksfabriken men området heter fortfarande Tändstickan. Det är knappt någon som kommer ihåg att det låg en fabrik här av de människor som bor där än mindre kommer nästa generation som flyttar dit att känna till historien. Nu ser man bara en båthamn, säger Sara Dolk.

Den som kläckte idén var samhällsbyggnadschef Daniel Niklasson som fick inspiration till projektet vid en resa i Danmark.

– Där såg han hur en skulptur knyter an till historien, säger Sara Dolk.

De byggde skulpturen

Den som fick uppdraget att gestalta konstverket var Kanonaden i Västervik.

– En av deras snickare har byggt skulpturen. Tanken är att man ska kunna sitta på den och känna en historiens vingslag, säger Sara Dolk.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: