Lisa Labbé Sandelin har tömt sin verktygslåda nu.
Foto: Anders Blank
På måndagen kom skärpta rekommendationer i Kalmar län. I korthet innebär dessa följande:
- alla begränsar sina sociala kontakter och inte träffar andra än dem de bor med utöver det som är nödvändigt i skolan eller på arbetsplatsen,
- inte anordna eller delta i arrangemang eller aktiviteter där människor samlas, till exempel middagar och fester, publik vid idrottsevenemang och firande av högtider,
- den som arbetar i en verksamhet där utbrott av covid-19 förekommer undviker vistelse i samhället så mycket som möjligt under den tid utbrottet pågår,
- vuxna inte tränar tillsammans med andra inomhus.
Lisa Labbé Sandelin säger så här om varför detta kommer just nu:
– Det är utifrån smittläget. Vi har det värsta smittläget någonsin och en mycket hård belastning på intensiven.
Är inte mycket av det här sådant ni redan tryckt på en tid?
– Absolut. Det handlar om att skärpa kommunikationen och att skärpa tonen. Det är det här sista som folk har unnat sig som inte går nu. Nu måste vi alla hjälpas åt och begränsa allt som inte är nödvändigt.
Vuxna, till exempel i ett fotbollslag, kan fortfarande träna tillsammans utomhus. Kunde man inte ha begränsat det?
– Det ligger på nationell nivå och det är lägre risk för att träna utomhus tillsammans. Gym, padel och spinning är topp tre om man ser det så. Sedan finns alltid balansen med smittspridningseffekten kontra folkhälsan.
Det här är fortfarande bara rekommendationer och det innebär inget för den enskilde om man inte följer det. Vad tänker du om det?
– Så ser det ut i Sverige och det är så samhället är uppbyggt. Vi kommer inte längre utan att ändra i grundlagen och liknande. Det är stora omställningar som krävs, men individen har en stor skyldighet att följa det här. Men det kan vara frustrerande såklart, att det bara är rekommendationer.
Behövs det någon form av bestraffning, anser du?
– Jag är kluven. Det är inte så enkelt. Skulle vi bestämma att vissa saker var straffbart och exempelvis utfärda vite, det är inte så enkelt tror jag. Det är som med barnvaccinationer och frivillighet. De sista individerna kommer man inte åt ändå. Det är inte självklart för mig att det är rätt väg.
Kan få draghjälp
Länets skärpta rekommendationer gäller till den 16 maj. Lisa Labbé Sandelin har förhoppningar om ett annat läge då.
– Jag tror det är flera faktorer som samverkar där som kan göra skillnader. Vaccineringen går framåt och belastningen på sjukvården kommer minska. Sedan behöver vi vaccinera längre ned i åldersgrupperna för att få ned sjukhusbehovet ytterligare. Våren och sommaren ger sämre förutsättningar för viruset att spridas. Nu har inte vädret hjälpt oss, men förhoppningsvis kommer det göra det.
Vad händer om två, tre veckor om inte det här heller biter?
– I dagsläget är det tomt i min verktygslåda. Det är lite sista chansen för folk att ta åt sig och skärpa sig.
"Ställ in"
Smittspridningen är fortsatt hög och drygt 1 200 nya fall bekräftades förra veckan. Det är något färre än veckan dessförinnan.
– Det kan synas viss tecken på inbromsning, men det är för tidigt att säga. Smittspridningen är fortsatt på en mycket hög nivå.
Tror du att det här kommer ge effekt?
– Jag hoppas det. Jag vädjar till alla att följa det här. Var och ens val kan verkligen göra skillnad nu. Ger alla järnet så nu vänder det här.
Valborg närmar sig och Labbé Sandelin hoppas på ett mycket modest firande.
– Man ska inte arrangera eller delta i sammankomster just nu. En vädjan är att ställa in det man har planerat. Facetime går bra, men inga andra arrangemang.