Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Nya skärpta restriktioner diskuteras för länet:

Nya skärpta restriktioner kan införas i närtid, säger Lisa Labbé Sandelin.

Nya skärpta restriktioner diskuteras för länet: "Vill undvika onödigt lidande"

Ytterligare skärpta restriktioner i Kalmar län diskuteras just nu och kommer sannolikt att införas. Det säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.
– Det kommer i närtid, säger hon.

Annons:

Smittspridningen fortsätter öka i Kalmar län och den tredje vågen är oerhört svår just nu. Fler och fler insjuknar, många behöver sjukhusvård och åldern för de som behöver intensivvård sjunker. 

Regionen menar att läget är extremt allvarligt och nu är nya – ännu hårdare – restriktioner på gång.

– Jag och mina kollegor har haft tät dialog med Folkhälsomyndigheten och Länsstyrelsen, där vi diskuterat möjligheten till ytterligare åtgärder. Vi kommer troligen att presentera ytterligare skärpta regionala rekommendationer för länet och det kommer framför allt handla om individens ansvar. Det enda sättet att få kontroll över smittspridningen är att alla, oavsett om man vaccinerats eller inte, följer rekommendationerna, säger Lisa Labbé Sandelin: 

– Skulle alla hålla sig till det här skulle vi kunna undvika dödsfall och onödigt lidande. Det är inte läge att leta kryphål just nu. Var och en har en skyldighet att följa föreskrifter och allmänna råd. Det måste till för att kurvan ska ned.

Troligen skärpa, säger du. Vad innebär det och när kommer det?

– Det kommer i närtid, men vi har inte exakt landat i vad det blir än. Men det handlar framför allt om individen och vad man kan och inte kan göra. 

"Omständligt att ta fram"

Det är svåra processer att ta fram detta, säger Lisa Labbé Sandelin, som en förklaring till att det dröjer.

– Det är omständligt att ta fram det här. Vi diskuterar och väger nyttan med olika saker. Vi har inte helt kunskap om vad som är mest effektivt och det är besvärliga situationer och konsekvenser. Vi måste väga smittoläget mot den psykiska hälsan och smittspridningen kontra barnperspektivet. Det är svåra frågor som måste processas.

Både Länsstyrelsen och Folkhälsomyndigheten är spelare i det här.

– Det kan, inför valborg, handla om att besluta om vistelseförbud på vissa ytor. Det har vi sett i Lund och Uppsala där det är mycket studenter. En del ligger här i regionen och en del ligger på nationell nivå hos Folkhälsomyndigheten.

"Högre risk"

Pandemilagen kan också komma att aktiveras. 

– Men det är framför allt Länsstyrelsen som jobbar med den. Jag kan inte det juridiska där.

Har allmänheten blivit mer nonchalant?

– Det är en svår fråga. Många gör så gott de kan, men det som har funkat i ett år kanske inte funkar nu när smittspridningen är så hög och viruset är mer smittsamt. Det är högre risk att smittas. Även om man håller sig till ett fåtal personer, går på en liten bjudning eller övernattar hos någon kan det leda till en smittspridning.

– Träffar man ingen så smittar man ingen. Man får begränsa så mycket man kan. Vi har ett par tuffa veckor framför oss, men det gäller att begränsa den fysiska kontakten så mycket som möjligt, säger Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare. 

Tidigare har ni sagt att man kan umgås med två-tre personer. Bör man överväga att minska på även detta?

– Det finns många som behöver ett sånt kontaktnät för att må bra och där får man väga på individnivå vad som är viktigt. Vi kan inte göra en bruksanvisning åt var och en eller olika grupper. Det kanske är så att du själv har ett litet kontaktnät, men att de du träffar möter sju-åtta olika personer. Man ska bete sig om man vore smittad och att de du träffar också är det, säger Labbé Sandelin.

Fler artiklar om läget följer under dagen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: