Annons:

Sök

Annons:

Smittskyddsläkaren med råd inför julen – så ska man tänka

Nu kommer smittskyddsläkaren med sina råd inför julen. Foto: Pixabay

Smittskyddsläkaren med råd inför julen – så ska man tänka

För många är julen årets viktigaste högtid. Men i år kommer den inte bli som tidigare år.
– I varje situation måste man försöka göra det så smittsäkert som möjligt, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Julhelgen 2020 lär inte bli som de julhelger vi har vant oss vid. Coronapandemin slår just nu hårt mot Sverige och många restriktioner ligger kvar över både jul- och nyårshelgerna. 

Men hur ska man tänka inför julen? Kan man äta julmat i bufféformat? Kan de äldsta släktingarna vara med om man håller sig till åtta personer? Vi ställde frågorna till smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

– Man får i varje situation tänka över hur man kan göra det här så smittsäkert som möjligt. Om vi ska träffas, ska vi göra det så bra som möjligt. Det kan handla om att begränsa umgänget veckan innan eller åtminstone ett par dagar innan man ska träffa någon i riskgrupp. Helst ska man träffas utomhus och träffas man inomhus är det jätteviktigt att hålla avstånd. Man får titta på varje del och det är upp till var och en att göra avvägningar, säger hon. 

Vad tror ni en ensam jul kan innebära för en person i 80- till 90-årsåldern rent psykiskt?

– Det är tufft för många att sitta ensam och fira jul. Är det viktigare att ses, så måste det ske så bra som möjligt. 

Är ni oroliga för en stor ökning av bekräftade fall och inlagda patienter ett par veckor efter jul?

– Det finns absolut en sån risk. När vi jobbar och lever vårt vardagsliv kontra när vi har ledighet och det är en eller flera högtider ändras våra kontaktytor. Då är det risk för större smittspridning. Det är förstås en oro. En viktig sak att ha med sig är att man får ställa in med kort varsel om någon får feber, har ont i halsen eller så vidare. Man är mest smittsam i början och börjar man känna av något så ska man ställa in och ta det säkra före det osäkra, säger Labbé Sandelin.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist håller med:

– Det är en uppenbar risk som vi är medvetna om. Jag hoppas att alla har lyssnat ordentligt och följer de råd och rekommendationer som finns och förstår att det här är på riktigt. Går det att hålla distans kan man umgås, men då helst utomhus. Låt bli nu och följ råden så kan vi tillsammans, med distans, knäcka detta.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: