Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Sämre ekonomi hos hyresgästerna i pandemins spår

Foto: Pixabay

Sämre ekonomi hos hyresgästerna i pandemins spår

En undersökning beställd av Hyresgästföreningen visar att fyra av tio hyresgäster har fått försämrad ekonomi på grund av coronakrisen. Nu oroas man för epidemins kommande effekter och vill se fler politiska initiativ.

På uppdrag av Hyresgästföreningen har företaget Enkätfabriken undersökt hur hyresgästernas privatekonomi har påverkats av coronakrisen, samt hur man ser på framtiden.

Undersökningen, som baseras på 1001 enkätsvar, visar att sju av tio hyresgäster nu känner stor oro för att klara sin privatekonomi. Totalt har 40 procent av de tillfrågade fått minskade inkomster på grund av pandemin, och lika många känner oro över att inte ha råd med hyran. Det skriver sajten Hem&Hyra idag.

Vill se ytterligare politiska lösningar

Marie Linder, Förbundsordförande för Hyresgästföreningen, berättar att man nu får ett par hundra samtal i veckan från hyresgäster som påverkats ekonomiskt under pandemin.

– De berättar att det är svårt att klara av sin vardag just nu och de vet inte hur länge till de kommer att ha råd att betala sin hyra, säger hon till Hem&Hyra och efterfrågar ytterligare politiska lösningar.

De tidigare förstärkningarna av bostadsbidraget och a-kassan räcker inte, menar Marie Linder.

– Vi vill se en hyresfond där hyresgäster som på grund av inkomstbortfall kan vända sig för att få hjälp med att betala hyran, hyresrabatter, höjda och tillgängliggjorda bostadsbidrag och ett stopp för alla vräkningar, säger hon.

Oro för att använda gemensamma utrymmen 

Enligt Hem&Hyra visar undersökningen även att två av tio hyresgäster har oroat sig för att använda gemensamma utrymmen, som exempelvis tvättstugan, samt för att släppa in hantverkare eller servicepersonal i lägenheten.

15 procent av de tillfrågade har gjort färre vändor till tvättstugan eller helt upphört med att använda den på grund av coronapandemin.

Vidare har 17 procent undvikit att göra felanmälningar när något gått sönder för att undvika besök i bostaden

I första hand är det de yngre hyresgästerna som har förändrat sina vanor. Bara 13 procent av hyresgästerna i åldern 60 år och uppåt känner oro över att använda tvättstugan eller har dragit ned på tvättandet.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: