Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Uppdatering från kommunen om läget kring viruset:

Det råder ingen samhällsspridning av coronaviruset covid-19 just nu i Västervik, säger Joakim Jansson. Foto: Anders Sjögren

Uppdatering från kommunen om läget kring viruset: "Kan behöva vänta med åtgärder"

Det förekommer ingen allmän smittspridning i Västerviks kommun just nu, skriver kommunen i ett pressmeddelande. Däremot förbereder man sig på en svår tid framöver.

Annons:

I ett pressmeddelande skriver Västerviks kommun att det inte förekommer någon allmän smittspridning i Västervik och att regionen bedömer läget som relativt lugnt. Kommunen ägnar sig åt förberedande och förebyggande åtgärder för att bättre kunna hantera ett förvärrat läge längre fram.

– Västerviks kommuns krisberedskap är vältrimmad och beredd på att hantera alla former av kriser, även pandemiplaner finns i vårt förberedda material och i det scenariot har vi beredskap för att kommunen ändå ska kunna arbeta med samtliga samhällsviktiga verksamheter även med uppåt 50 procents sjukfrånvaro, säger Joakim Jansson, säkerhets- och räddningschef, samt stabschef i krisledningsgruppen på kommunen.

Han säger också att man gör vad man kan för att plana ut smittspridningskurvan och påverka invånarnas beteenden. 

– Det som ger mest effekt är att få folk som uppvisar symptom att stanna hemma och att vi är noga med god handhygien. Vi har infört rutiner så att även de med lindriga symptom ska stanna hemma från både skolor, förskolor och kommunens alla arbetsplatser och arbetet med kommunikation både internt till medarbetare och externt till kommuninvånare om riktlinjer och råd är väldigt långt framme.

"Går inte att jämföra"

18 bekräftade fall finns i Region Kalmar län. Två av dessa har upptäckts på ett äldreboende. Sex personer får behandling på infektionskliniken i Kalmar. 

I Stockholm bedömer man nu att det finns en inhemsk smittspridning.

– Det går inte att jämföra med situationen i Stockholm. Man har av den anledningen också infört hårdare restriktioner kring socialt umgänge för att hålla nere smittspridningen så mycket som möjligt. Vi har en tendens att dras med i den nationella bilden, trots att situationen här är annorlunda. Det är bra och viktigt att vi också följer de nationella riktlinjerna. Tack vare att vi ligger några veckor före här kommer vi ha bättre förutsättningar, men det är också viktigt att vi orkar hålla ut under hela krisen som kan bli långvarig. Vissa åtgärder kan vi behöva vänta med tills det blir ett mer akut läge här.

"Får akta oss"

Just nu diskuteras hur coronakrisen påverkar näringslivet, ekonomin och övriga samhället. Västerviks kommun har aktiverat sin krisledningsorganisation för att kunna fatta snabba beslut i tidiga skeden. Hittills har krisledningsnämnden sammanträtt två gånger och beslutat om dels distansundervisning på gymnasie-, komvux- och högskoleutbildningar och dels beslutat om ett programpaket för att stötta det lokala näringslivet med bland annat, lunchkuponger till gymnasieelever, tidigare uteserveringar, anstånd med avgifter och ökade inköp från bolag och förvaltningar.

– Vi får akta oss för att stänga ner för tidigt. Vi måste lära oss att hantera oro och skilja på när olika insatser gör mest nytta. Det går utmärkt för friska personer att röra sig nästan som vanligt ännu så längre. Vi ska absolut skydda de i riskgruppen och dessa personer ska skydda sig så mycket som möjligt. De åtgärder vi genomfört nu är bra för stunden men vi kommer följa utvecklingen noggrant för att anpassa oss efter hand, säger Joakim Jansson. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: