Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Verksamhetschefen om Michaelas fall:

Verksamhetschefen Lena Arvidsson säger att det som hänt är beklagligt. Foto: Jakob Karlsson

Verksamhetschefen om Michaelas fall: "Beklagligt om det har blivit så"

Michaela Engdahl skickades hem från förlossningen. Timmar senare födde hon på badrumsgolvet och hennes dotter hade tur som klarade sig. – Man bedömde sannolikt inte att det skulle gå så fort som det gjorde, säger verksamhetschefen Lena Arvidsson.

Annons:

I november födde Michaela Engdahl, som bor i Hultsfred, sitt andra barn. Men förlossningen blev inte som hon hade tänkt. Hon skickades hem från förlossningen i Västervik, men hann inte vara hemma länge förrän barnet kom ut. 

Michaela står på badrumsgolvet och känner hur barnet är på väg ut.

– Jag skriker i panik på Andreas och när han kommer får jag vattenavgång och direkt efter kommer hon ut med hela kroppen och åker rakt ner i klinkersgolvet. Eftersom allt gick så fort så stod jag fortfarande upp när hon föddes och det fanns ingen chans att jag skulle hinna fånga upp henne, berättar hon.

Lena Arvidsson, verksamhetschef på kvinnokliniken, säger att hon inte kan uttala sig om det enskilda fallet.

– Generellt kan jag säga att det inte är önskvärt att föda hemma. Barnmorskan gör en bedömning om förlossningen är igång eller inte. Det kan vara svårt att göra en precis bedömning. Jag kan inte uttala mig om det enskilda fallet då jag inte känner till omständigheterna. Man bedömde sannolikt att förlossningen inte hade kommit igång och att det därefter gick fort. Det är beklagligt förstås och inget man önskar, säger Lena Arvidsson. 

Enligt Michaela Engdahl fick hon flera gånger höra att det var väldigt hög belastning på förlossningen. 

– Oavsett hur fullt det är på förlossningen så skickar man inte hem någon som är i förlossning. Det spelar ingen roll hur hög beläggningen är. Om man är i förlossning så bereder vi plats för det. Ibland går det fortare än man tror, men är man i förlossning så får man stanna kvar.

"Våra platser räcker till"

Michaela hade gått fyra dagar över tiden och var enligt journalen öppen två centimeter. Hon tycker även att det faktum att hon bor i Hultsfred borde inneburit att hon fått stanna i närheten. 

– Öppningsgrad säger inte alltid om att förlossningen är igång. Man kan vara öppen två, tre centimeter i flera veckor. Sedan är det så att det är ett stort upptagningsområde rent geografiskt. Många har långt hit och man skickar inte hem någon som man bedömer är i förlossning som bor långt bort för att det är fullt. Då har man nog bedömt att förlossningen inte var nära förestående. 

Hur ser det ut med beläggningen i Västervik?

– Vi har förlossningsplatser så att det räcker. Det är oerhört sällan vi behöver hänvisa någon till annat sjukhus. Det kan vara vid enstaka toppar, men det är inte något som händer ofta. Under 2019 kan det ha hänt två, tre gånger att man blev hänvisad till ett annat sjukhus. Däremot är det så att vi tar emot förlossningspatienter från till exempel Östergötland om de har fullt och vi kan bereda plats. 

Så ni har inte behov av fler platser?

– Det är inte så att vi behöver fler förlossningsplatser. Många sjukhus måste hänvisa till andra sjukhus, för att man har fullt på förlossningsklinikerna. Då kan det innebära att man flyttas hit från Östergötland. Födande kan gå i perioder och någon enstaka gång kan det slumpa sig att det är många födande samtidigt, men det händer sällan. 

Hon känner sig lite orolig inför att eventuellt skaffa ett barn till och hon säger att många av hennes vänner blir oroliga. Vad tänker du om det?

– Vi har platser för att ta emot de födande i norra Kalmar län. En barnmorska gör en professionell bedömning om en kvinna kan åka hem eller inte. Det är väldigt få barn som föds oplanerat hemma och det kan hända även om man bor nära ett sjukhus. Man kan känna sig trygg med att man tas om hand av förlossningskliniken och man kan höra av sig hit om man är orolig.

"Välkomnar vi"

Samtidigt säger Lena Arvidsson att man gärna får anmäla händelser likt denna. 

– Man kan gå via både patientnämnden eller IVO och då tittar vi förstås på det. Om man själv tar kontakt med oss kan vi också gå igenom det hela. Det välkomnar vi absolut. 

Under 2019 föddes tre barn i hemmet. 

– Jag kan dock inte se om det beror på om man valt att föda hemma eller om förlossningen har gått så fort att man inte har hunnit åka in till förlossningen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: