14 personer behöver flytta från sitt boende i Hultsfred, vilket är mest i Småland. Foto: Pressbild
Majoriteten av de 400 som behöver flytta från Migrationsverkets anläggningar och i stället ordna boende på egen hand är personer med uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå. Ett mindre antal personer har uppehållstillstånd på grund av praktiska verkställighetshinder.
Ytterligare runt 100 personer, vars ärenden ännu inte avgjorts, kan också komma att beröras.
Från och med den 31 januari förlorar personerna sitt boende och sin dagersättning. I november ska personerna ha fått information om detta för att ges möjlighet att hitta ett eget boende.
– Det är viktigt att de som berörs är aktiva med att leta boende redan innan de får sitt beslut om att flytta. Vi har väntat till månadsskiftet januari-februari med att genomföra förändringen eftersom alla berörda parter behövt förberedelsetid, inte minst de som direkt berörs och behöver flytta, säger Veronika Lindstrand Kant, chef för Migrationsverkets avdelning för nationell samordning.
Stora pengar avsatta
Bakgrunden är att den som har fått uppehållstillstånd, men som inte omfattas av bosättningslagen, inte har rätt till boende och dagersättning från Migrationsverket. I november uppskattade man att 750 personer skulle beröras, men den siffran har nu minskat.
– Det beror på att en del redan har lämnat boendet. Antingen för att man tagit till sig informationen och fått tag i nytt boende, eller för att man fått ett beslut eller en dom i sitt ärende som innebär att man av andra skäl inte har rätt att bo kvar, säger Veronika Lindstrand Kant.
Hultsfreds kommun har flest berörda i hela Småland med 14 personer. Sju berörs i Västervik och två i Vimmerby. I hela Kalmar län handlar det om 39 personer. Bara tre län har fler berörda än Kalmar län.
Vänersborg har flest i hela Sverige med 60 personer.
Regeringen har öronmärkt 60 miljoner kronor till kommuner som kan behöva hitta boendelösningar åt dessa personer.