Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Barkborrens härjningar bara fortsätter – läget är allvarligt i Kalmar län

Granbarkborrens spridning i Kalmar läns skogar har ökat kraftigt under 2019 och orsakar stora skador. Foto: Ossian Mathiasson

Barkborrens härjningar bara fortsätter – läget är allvarligt i Kalmar län

Granbarkborrens spridning är ett omfattande problem som bara växer. 1 511 000 kubikmeter skog har skadats för mångmiljonbelopp i Kalmar län under 2019.

Annons:

Sju miljoner kubikmeter skog har förstörts i södra och mellersta Sverige på grund av granbarkborrens otroliga härjningar, vilket motsvarar ett virkesvärde på nära tre miljarder kronor.

Det är nästan en fördubbling jämfört med rekordåret 2018 då 3–4 miljoner kubikmeter blev angripet.
– Det här visar att situationen är fortsatt bekymmersam och ett allvarligt hot mot svenskt skogsbruk. Det görs en hel del redan men vi behöver växla upp det arbetet. Därför kommer jag att ta kontakt med andra berörda myndigheter för en dialog kring hur vi gemensamt ser till att undanröja de hinder som kan finnas för att skogsnäringen ska kunna agera så snabbt som möjligt, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist i ett pressmeddelande.

Allvarligt läge i Kalmar län

Kalmar län hör till de län där angreppen ökat mest från 2018 till i år. Här skadades 957 000 kubikmeter skog i fjol och 1 511 000 kubikmeter i år. Det är nästan 2,5 miljoner kubikmeter skog som har skadats på två år (!). Kalmar län har i år drabbats av större skador än vad fyra närliggande län (Jönköping, Kronoberg, Blekinge och Skåne) har tillsammans. Det här visar en kartläggning som Skogsstyrelsen har gjort tillsammans med Södra Skogsägarna.

Skogsägarens ansvarsbit ligger i att se över sin skog, avverka och ta ut angripna granar som har det mesta av barken kvar. 

– I vår inventering ser vi att det hårda arbetet med att plocka ut angripet virke gör god nytta, men det finns fortfarande skogsägare som kan bli mer aktiva, ha bättre koll på sin skog och få ut de träd som har färska skador. Nu krävs det massiva insatser gemensamt, sannolikt i många år framöver, säger Henrik Holmberg, skogsskötsel- och entreprenörsutvecklare på Södra Skogsägarna.

Det har skett en ökning i stort sett i alla län i Götaland och samtidigt är det tydligt att problematiken har spridit sig norrut och nu omfattar stora delar av Svealand.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: