På en av avdelningarna ska man inte ha antecknat temperaturen i kylskåpen, något som ska göras regelbundet för att minska risken att mat förvaras i hälsofarlig temperatur. Genrebild.
Det var i september som miljö- och byggnadskontoret genomförde ett oanmält kontrollbesök i en kommunal verksamhet. Besöket var en del av den ordinarie livsmedelstillsynen och resulterade i två konstaterade avvikelser från gällande lagkrav.
Enligt kontrollrapporten fungerade flera delar av verksamheten bra. Men på två punkter kräver kommunen nu förbättringar.
Sliten inredning och bristande temperaturkontroll
Vid inspektionen noterades sliten inredning i köksutrymmen, där bland annat lådor, skåp och dörrkarmar behöver åtgärdas. Enligt livsmedelslagstiftningen ska kökslokaler hållas i gott skick för att säkerställa en hygienisk hantering.
Dessutom konstaterades att rutiner för kontroll av kylvaror saknas på en av verksamhetens avdelningar.
"Tempen antecknas inte. Det är lämpligt att kontrollera tempen i kylskåp varje dag och anteckna 1 gång/vecka. Extern termometer finns i kylskåp men det är oklart om den kontrolleras", går att läsa i kontrollrapporten.
Enligt lagkravet måste de se till att kraven i livsmedelslagstiftningen uppfylls.
"Livsmedel, i vilka skadliga mikroorganismer kan tillväxa, får inte förvaras i en hälsofarlig temperatur".
Verksamheten ska nu skicka in en åtgärdsplan och en uppdaterad rutinbeskrivning till kommunen senast den 3 november.