De har fått stipendier på totalt 33 000 kronor för sitt examensarbete, där de skapat en AI-modell som förhoppningsvis ska kunna hjälpa läkare att upptäcka prostatacancer i framtiden.
Foto: Privat
Projektet ”AI-driven Classification of Prostate Cancer: Using 3D MRI Scans” har belönats med två stipendier: 25 000 kronor från Getinge Sterilization och 8 000 kronor från Leap for Life.
Bakom examensarbetet står dataingenjörerna Ismail Demir och Jasmine Alani från Högskolan i Halmstad.
– Det känns jättebra att få stipendier som ges just till projekt som ger samhällsnytta. Det visar att det vi håller på med är viktigt. Jag är väldigt nöjd med hur långt vi har kommit, säger Ismail Demir, som är uppvuxen i Västervik.
"Ville bidra till en lösning"
Examensarbetet handlar om att ta reda på och utveckla hur AI kan hjälpa läkare att upptäcka prostatacancer tidigare och med högre precision. Prostatacancer är en av de vanligaste cancerformerna bland män, men diagnosticeringen är fortfarande osäker.
– Vi kände att vi ville göra något som kunde hjälpa sjukvården. Vi läste på mycket och kom fram till att vi ville jobba just med prostatacancer. En av åtta män drabbas, och det finns en felprocent på 50–60 procent vid tolkning av bilder. Vi ville bidra till en lösning. Den största utmaningen för oss var just att det finns så lite forskning om prostatacancer och AI. Det fanns inte så mycket att falla tillbaka på eller inspireras av, säger Ismail Demir.
När de började projektet i oktober 2024 hade varken Ismail eller Jasmine någon djupare erfarenhet av AI.
– Vi hade läst en AI-kurs tidigare, men fick lära oss mycket själva. Vi gick egna kurser på sidan av, läste på och fick bra stöd från vår handledare. Sedan drog själva kursen i gång i januari. Det har varit intensivt med många nätter utan sömn.
Byggde egen AI-modell
Så här beskriver de projektet:
"Projektet undersöker hur artificiell intelligens kan användas för att förbättra diagnostiken av prostatacancer med hjälp av avancerad bildanalys av 3D-baserade magnetkamerabilder (mpMRI). Genom att jämföra prestanda hos etablerade förtränade AI-modeller med en egenutvecklad AI-modell tränad från grunden, syftar arbetet till att utvärdera hur väl AI kan klassificera prostatacancer."
Trots att de inte hade så mycket kunskap innan projektets start har de lyckats bygga en egen AI-modell som är tränad för att känna igen prostatacancer, som visade sig ha hög träffsäkerhet.
– När vi testat vår modell bedömmer den med 84 procents säkerhet. Den ska självklart inte ersätta läkare, utan vi vill att den ska fungera som ett stöd och hjälpa läkarna när de sätter en diagnos, säger Jasmine Alani.
Efter examen i juni har duon inga planer på att släppa projektet. I sommar fortsätter de att utveckla sin AI-modell, och i höst åker de till Tyskland för vidare studier.
– Vi har lagt till en extra termin och ska läsa masterkurser inom AI och sjukvård, säger Ismail Demir.