Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
ALV jagar nytt rekord – här är allt du behöver veta inför årets öppning

Joacim Johansson är förväntansfull inför en ny säsong för Astrid Lindgrens Värld. Målbilden är tydlig. ALV ska slå nytt besöksrekord. Foto: Arkivbild

ALV jagar nytt rekord – här är allt du behöver veta inför årets öppning

Den 16 maj är det dags. Då slår besöksmagneten Astrid Lindgrens Värld upp portarna för ännu en säsong i Vimmerby. Joacim Johansson har ögonen inställda på rekord.
– Det skulle betyda fantastiskt mycket, säger vd:n. 

Annons:

Varje sommar lockar Astrid Lindgrens Värld hundratusentals besökare till sin sagopark i Vimmerby. I år lär inte bli något undantag. Den 16 maj är det dags för premiär av säsongen 2025. 

Vår tidning tog tempen på sagovärldens vd Joacim Johansson några dagar innan alla barn ska få träffa sina älskade karaktärer. Det här blir hans tolfte säsong som vd för Astrid Lindgrens Värld. 

– Det är nästan alltid samma känsla inför öppning. Det var likadant på mitt förra jobb i fjällvärlden. Man känner den där känslan av att snart öppnar vi och snart drar vi igång. Alla nyheter är bestämda och att göra stora förändringar under en säsong är aldrig framgångsrikt. Maskineriet är så stort att det bara är att följa med. Känslan är likadan och det är lika roligt att möta alla medarbetare och alla gäster. Det är bara en positiv känsla och lika kul som för tolv år sedan, säger Joacim Johansson. 

Öppningshelgen är bra bokad sedan länge. 

– Många kommer på fredagen eller lördagen, bor över till söndagen, tar en tur i parken även då och åker sedan hem. Det känns jättebra. Kristi himmelsfärdshelgen är fullbokad sedan långt tillbaka och sedan kommer nationaldagen också. Känslan är verkligen god och vi kan se på beläggningen att det ser bra ut. Det kommer bli en riktigt stark början av säsongen och vi har också bra bokat i slutet på säsongen.

Kronan har stärkts

Att man kan gå en väldigt ljus säsong till mötes är också signaler Joacim Johansson får från övriga besöksnäringen i staden. Samtidigt har den svenska kronan stärkts. Främst mot dollarn, men även mot euron. Blir det färre tyskar som ska se Emil i Lönneberga? Det är den stora frågan.

– Det blir spännande att följa. Branschen talar om det och frågan är om svenskarna kommer åka mer utomlands igen. Jag tror inte det kommer påverka jättemycket. Vill man komma till oss från utlandet tror jag man gör det oavsett om euron kostar elva kronor eller 10.50. Det är nog inte det som tippar över. 

Rekordåret är från 2019 när 537 200 besökare kom till parken. För andra gången i parkens historia var man över en halv miljon besökare förra året när man nådde 536 600. 

– Att vi är tillbaka på de här höga talen efter det som hände med pandemin och de omtagen vi fick göra är jätteroligt. Vi fick ta bort 15 tillsvidareanställda i staben, men är tillbaka och mer därtill också. Sedan är det inte bara gästantalet som spelar roll. Det allra viktigaste är att gästen trivs och uppskattar upplevelsen. Det är då man går tillbaka hem och pratar gott om oss och hur bra besöket var. Det är supervärdefullt.

Rekord jagar man

Något annat än ett nytt rekord finns dock inte i sikte. Astrid Lindgrens Värld har spänt bågen ordentligt och satt ett mål på 540 000 gäster i parken och 40 000 på Näs. 

– Det är målbilden och då slår vi rekord. Ifjol var vi strax under det och vi ser möjligheter till det. Det fyller på i stan totalt sett. Det är signalerna vi får från våra kollegor i stan. Det vore jätteroligt och skulle betyda fantastiskt mycket.

I år, som vår tidning tidigare beskrivit, är något av ett mellanår rent investeringsmässigt för ALV. Nästa år ska de nya bäddarna i Lilla staden, hela 200 till antalet, stå färdiga och likaså den nya infartsvägen. 

– Vi håller på med våra satsningar, men de blir inte färdigställda förrän 2026. I år har vi lagt mycket tid på underhåll och renovering. Det har vi prioriterat och det är roligt att fräscha upp och vårda det vi har. 

Vilka nyheter får den som besöker er?

– Bland annat handlar det om förbättringarna vid Karlsson på taket med skicklighetsspelen. Den uteplatsen har vi gjort ett litet torg av. Sedan kanske det inte märks så mycket, men vi har lagt mycket resurser på underhåll och bland annat bytt ut alla hänvisningsskyltar vi har i parken. Det påverkar helhetsupplevelsen. 

Runt 630 medarbetare

Antalet personer som parken sysselsätter är snarlikt hur det såg ut förra året. Då fanns det 630 personer på lönelistan. 

– Det kanske blir någon till i år i och med att vi förvärvat Oxgården och ska sköta om det. Det handlar om servicepersonal och lokalvårdare där. Något vi har märkt av är att det är tuffare på arbetsmarknaden. Vi har haft lättare att rekrytera och det är fler som söker. 

Joacim Johansson har nu också en tydlig förhoppning inför den här sommaren.

– Jag vill ha lagom svensk sommar. Inte för bra badväder, säger han och skrattar.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: