Anneli Glamsare, t.v., grundare av metoden Läsa Äger, besökte Vimmerby för att starta upp projektet tillsammans med Litteraturnod Vimmerby och Carolina Klintefelt, t.h. Foto: Johanna Karlsson
Projektet Läsa Äger grundades av Anneli Glamsare i Botkyrka år 2018. Glamsare, som då var läs- och skrivutvecklare i kommunen blev bestört över vad hon beskriver som bedrövliga läsundersökningar.
– Barnen i ett område nådde läsmålen i årskurs 1 till 94 procent, vilket är fantastiskt. Men bara åtta kilometer, en cykeltur, därifrån så nådde INTE 94 procent av barnen målen. Jag tänkte då att det här är ett svek mot barnen och att vi måste göra någonting, berättar Anneli Glamsare, som när Dagens Vimmerby träffar henne befinner sig i Vimmerby för att dra i gång projektet i länet tillsammans med Litteraturnod Vimmerby.
Ska motverka sommarlovsglappet
Där, efter de bedrövliga läsundersökningarna, föddes tanken om att tillsammans kroka arm, flera yrkesgrupper emellan, för att ta tag i ett stort problem när det kommer till barnens läsutveckling – sommarlovstappet.
– Nästan varenda unge tappar i sina läsfärdigheter under lovet. Mest den som är ”lässkör” och inte riktigt knäckt läskoden. De kommer inte läsa någonting på lovet, och så ökar gapet mellan den som kan och den som inte kan. Det får förödande konsekvenser som hänger med under hela skolgången, förklarar Glamsare.
Läsa Äger bygger på att skola, fritidshem och bibliotek samarbetar kring projektet med feriepraktikanter som under några veckor på lovet dagligen läser högt för barn på fritidshem. Efter högläsningen är det fokus på fysisk aktivitet där ungdomarna till exempel spelar fotboll med barnen.
– Ungdomarna blir förebilder för barnen. Läsa Äger är högläsning varvat med rörelseglädje. Knopp och kropp. Då ”bondar” ungdomarna ofta ganska bra med ungarna.
Ger resultat – läsningen ökar
Resultaten har varit häpnadsväckande. Efter den första omgången med Läsa Äger ökade biblioteket i Fittja sin utlåning med 600 procent.
– Och det har fortsatt så, inte så mycket som i början, men det går uppåt hela tiden. Det är ingen tillfällighet. Vi vill inte starta ett fyrverkeri utan tända en brasa som brinner stadigt.
Projektet har sedan starten spridits till nära 70 kommuner runt om i landet och i sommar kommer uppemot 1200 ungdomar ha högläsning som sitt sommarjobb genom Läsa Äger. En positiv bieffekt, bredvid de förbättrade läskunskaperna och ökade läslusten för barnen i projektet är hur feriepraktikanterna utvecklas av sitt sommarjobb. Många av ungdomarna hittar tack vare jobbet tillbaka till sitt eget läsande vilket märks när de kommer tillbaka till skolan.
– Man har också sett att ungdomarna tar större plats i det muntliga rummet när de kommer tillbaka till gymnasiet. De vågar göra sina röster hörda efter att ha tränat på ungarna. Ur demokrati- och yttrandefrihet är det en jätteviktig aspekt.
Så fungerar feriepraktiken
Litteraturnod Vimmerby är spindeln i nätet för projektet i länet. Tanken är att Vimmerby och Västerviks blir ”pilotkommuner” och förhoppningen att fler av länets kommuner hakar på kommande år.
Carolina Klintefelt på Litteraturnod Vimmerby är med och lanserar projektet.
– Vi har tidigare haft feriepraktik för unga i länet i det som vi kallar Skrivsommar. Nu kände vi att det här är ytterligare ett ben att stå på. Ungdomar i Västervik och Vimmerby kan söka till både Skrivsommar och Läsa Äger i år.
Antalet platser till praktiken är inte hugget i sten men är satt till 16 stycken för både Läsa Äger och Skrivsommar. Skulle fler söka jobben kan platserna komma att utökas, menar Klintefelt.
Praktiskt kommer det gå till så att ungdomarna från båda kommunerna kommer att få åka till Vimmerby för att träffa handledare och delta i inspirationsdag. Sedan kommer praktikanterna få läsa för barn i verksamheter i sina respektive hemkommuner.
– Det ska bli spännande att se hur det utvecklar sig. Vi har både skolor och bibliotek med från start. Litteraturnod finns med som en tändande gnista och sprider metoden, men förhoppningen är att när det väl börjar brinna ska den elden vara självgående.
Projektet finansieras gemensamt av kommunerna som står för feriepraktikanternas löner, Litteraturnod som står för handledning och projektledning, och Bonniers Familjestiftelse, som är samarbetspartner med Läsa Äger och står för Anneli Glamsares kostnader som föreläsare och inspiratör kring projektet.
Ansökningsperioden för feriepraktiken är öppen fram till 30 april.