Bergvärmen antas utgöra en risk för grundvattnet.
Foto: Pressbild
Blackstad skola värms i dag upp med olja och pellets. Tanken med att byta till bergvärme var att det skulle bli en energisparande åtgärd. Den planerade värmepumsanläggningen skulle ha omfattat 13 borrhål på 250 meters djup.
Både Västervik Miljö och Energi AB (VMEAB) samt Länsstyrelsen i Kalmar län har fått möjlighet att yttra sig i ärendet. VMEAB menar att det ”stundtals har varit brist på vatten i vattentäkten vilket gör att inga åtgärder som riskerar att påverka uttaget av vatten bör ske.”
Länsstyrelsens främsta anledning till att avråda från att genomföra förändringen är att "avståndet mellan vattentäkten och energibrunnarna är väl kort för att man ska kunna hävda att försiktighetsprincipen används". De pekar också på bristande kunskap om de hydrogeologiska förhållandena och risken för sprickbildning vid borrning.
Skyddsåtgärderna räckte inte
Bostadsbolaget har sedan fått möjlighet att föreslå olika skyddsåtgärder, och nämnde bland annat att man skulle kunna fylla igen hålen i efterhand. Men nämnden anser att det korta avståndet till vattentäkten är den avgörande faktorn, och att borrningen utgör en för stor risk.
Därför har man nu beslutat att avslå ansökan om värmepumpsanläggningen.