Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Över 100 platser kvar att fylla inför Försvarsmaktens övning – så blir du statist

Mikael Jakobsson, planeringsansvarig för Sjukvårdsövning 25, var på Bryggaren i måndags för att berätta om hur det går till att vara skademarkör. Foto: Tess Hartikka

Över 100 platser kvar att fylla inför Försvarsmaktens övning – så blir du statist

I måndags var det informationsträff på Bryggaren för de som vill vara statister i Försvarsmaktens kommande Sjukvårdsövning 25 i Västervik. Ungefär 200 av platserna är fyllda, men det behövs ytterligare 50 personer på onsdagen 7 maj och 80 personer på torsdagen 8 maj. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det är under vecka 19 som sjukvårdsövningen kommer äga rum, där cirka 400 militärer och ett 50-tal militärfordon ska vara på plats i och runt Västervik. För att de ska kunna genomföra övningen behöver de många skademarkörer, det vill säga statister som spelar skadade och sjuka. 

Uppskattningsvis var det cirka 50-70 personer som dök upp på informationsträffen för statister i måndags. På scen berättade Mikael Jakobsson och Emilie Nowlin på Försvarsmedicinskt centrum hur det kommer att gå till.

På tisdagen 7 maj behövs totalt 30 skademarkörer i åldrarna 18-60 år, och på onsdagen och torsdagen behövs 150 personer per dag i åldrarna 0-99 år och 16-70 år. Onsdagen är alltså den dag där alla kan vara med oavsett ålder.

– Är man med som barn vill vi gärna ha med en vuxen som har ansvar för barnet. Då är inte den vuxna en markör själv. Då spelar den en anhörig i stället, säger Emilie Nowlin. 

I skrivande stund är det fortfarande en del platser som behöver fyllas. Tisdagen är redan fullsatt, men på onsdagen saknas det ett 50-tal personer och på torsdagen runt 80 personer.  Båda de dagarna vill de ha 150 skademarkörer, då syftet är just att öva på att hantera stora flöden av patienter eller skadade personer. Man kan vara statist alla dagar om man vill, förutsatt att man uppfyller kriterierna.

Hur gör ni om ni inte får in tillräckligt många volontärer?

– Vi har flera olika planer för att få in personer till att vara skademarkörer. Jag hoppas att så många Västerviksbor som möjligt vill vara med. Det är ju så många som bor här i Västervik, det borde inte vara svårt att få till 150 personer på onsdagen och torsdagen. Sedan tror jag inte alla förstår vilken möjlighet det här är. Det är en unik möjlighet, det är väldigt liten chans att vi gör det här i Västervik igen. Om man är med så hjälper man inte bara Försvarsmakten, det är också att man hjälper till att stärka kommunens och sjukhusets beredskap här i Västervik. Det tjänar alla på, säger Mikael Jakobsson.

För att vara skademarkör behöver man uppfylla vissa kriterier. Den viktigaste är att man inte får ha någon allvarlig sjukdom som kräver att man behöver ta medicin vid en viss tidpunkt.

– Det är för att vi inte kan garantera att man kan få den just då. Till exempel insulin, det kan ju vara direkt livshotande om man inte får i tid, och det vill vi inte orsaka. Men om man tar medicin under morgonen eller någon gång under dagen gör ingenting.

 Man får heller inte ha några allvarliga allergier som kan ge kraftiga allergiska reaktioner, och maten som serveras kommer inte att kunna anpassas till specialkost.

­– Vi bjuder på lunch och middag, men kan inte laga mat med alla kostavvikelser.  Det kommer vara laktosfritt och utan fläsk, det kan vi garantera. Men vi kan inte garantera glutenfritt till exempel. På onsdagen och torsdagen kan man dock ta med sig egen mat om man vill.

Får inte röka under dagen

På grund av att det kommer göras många lyft under tisdagen får statisterna den dagen väga max 100 kilo. De andra dagarna finns det inget viktkrav. En annan sak som är viktig att tänka på är att man inte kommer att kunna röka under övningen. Nikotinplåster eller snus är däremot okej.

– Man kan inte avbryta det vi håller på med för att någon ska ut och röka. Dessutom har vi dieseltankar vid våra tält där det inte är lämpligt att röka nära.

”En fantastisk möjlighet”

På plats på infoormationsträffen på Bryggaren var också Andrea Brändström, som  jobbar som säkerhetsskyddschef på Västerviks kommun. Under sjukvårdsövningsveckan kommer hon också att vara övningsledare för den verksamhet som ska övas inom kommunen.

– Det är en fantastisk möjlighet för oss som kommun att öva tillsammans med polisen och med regionen, länsstyrelsen och Försvarsmakten. Vi kommer öva ungefär 200 av våra anställda, varav ganska många är inom sjukvården. Vi kommer även öva förflyttningar inom äldreomsorgen, öva PDV med polisen, alltså pågående dödligt våld, och kemiska olyckor med räddningstjänsten. Man övar ju utifrån Försvarsmaktens troliga scenarion. Att vi får möjligheten att få testa det här ger oss en trygghet inför ifall något skulle hända i framtiden, säger Andrea Brändström.

Har ni kunnat göra nåt liknande tidigare?

– Nej, inte så här stort. Inte med så här många aktörer vi ska samspela med, eller så många statister. Det är jättenyttigt. Vi övar också scenarion som är helt egna. Vi tar tillfället i akt att öva vår hälso- och sjukvårdsenhet. Ett scenario till exempel är om västerviks sjukhus ringer och behöver tömma sjukhuset – hur gör vi då? Politikerna och tjänstemännen kommer också att få öva beslutsfattande under höjd beredskap.

Här kan du läsa mer om sjukvårdsövningen och de scenarier som kommer att utspelas.

Fakta

Vill du vara skademarkör?

 När Sjukvårdsövning 25 ska hållas i Västervik behövs det många skademarkörer, vilket är statister som ska spela sjuka eller skadade. Detta kommer att behövas 6-8 maj.

Övningen kommer att genomföras från klockan sju på morgonen samtliga dagar, och man träffas vid sporthallen i Bökenveds sportcenter. De som är statister behöver räkna med att vara på plats till klockan 17 på tisdagen och klockan 19 de andra dagarna. Man kan komma att vara klar tidigare, men det går inte att säga i förväg vilken tid som respektive person kommer att vara färdig för dagen.

Du som är intresserad att vara med som skademarkör kan anmäla dig genom att mejla till: fomedc-statist@mil.se. Ange ditt för- och efternamn, ålder, telefonnummer och e-post samt vilka dagar du kan vara med. Sista anmälningsdag är 24 april.

Försvarsmakten och media kommer att dokumentera och fotografera under dagarna. Därför måste alla som är med i övningen vara beredd på att vara med på bild.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: