Joakim Nyman, kommunens socialchef. Foto: Pressbild/Arkiv
I går skrev vår tidning om den utredning som gjorts på LSS-boendet, där en del av personalen sagt att det är ett dåligt arbetsklimat och att vissa olämpliga beteenden har påverkat brukarna negativt.
Joakim Nyman, socialchef på Västerviks kommun, svarar på tidningens frågor över mejl.
Hur ser du som socialchef på det som kommit fram i utredningen?
– Självklart blir jag lika bestört som alla andra över att vi under en period har misslyckats med vårt uppdrag på det här boendet. Vi finns till för att ge våra medborgare det stöd som de har behov av och i det här fallet har det funnits uppenbara brister som vi har behövt åtgärda. I sammanhanget tycker jag att det är viktigt att betona att generellt sett är våra 1 500 medarbetare fantastiskt duktiga på att tillgodose våra medborgares behov, men om vi i något fall misslyckas så måste vi rätta till det skyndsamt. Det är det som vi har gjort här och nu.
Hur har det påverkat personalen och de boende?
– Även de här medarbetarna vill så klart i grunden gott, men sedan har det ändå blivit fel i vissa fall. Då måste vi ta tag i det. Det har de närmaste cheferna gjort på ett föredömligt sätt och medarbetarna har varit engagerade och tagit gemensamt ansvar i förbättringsarbetet. Alla brister har åtgärdats tillsammans. Förbättringsarbetet har gjorts med de boende i fokus.
I socialförvaltningens utredning kommer de fram till att det förekommit bristande omsorg i gruppbostaden, men att det inte är tillräckligt för en anmälan till Ivo. För att se till att dessa missförhållanden inte händer igen har de vidtagit flera åtgärder. Bland annat har de haft en gemensam planeringsdag i gruppen, utökat chefsnärvaron, haft genomgångar i skydds- och begränsningsåtgärder och att arbetslagen nu ska vara mer flytande i stället för att bevara dem som de är i dag.
Har personalen märkt av någon skillnad av de åtgärder som gjorts?
– Ja, vi har gjort ett antal åtgärder och förbättringar som medarbetarna definitivt har märkt av. På boendet arbetas det tillsammans med att skapa god kommunikation och ett gemensamt arbetssätt för att ge en god omsorg med den boende i fokus.
HÄR kan du läsa mer om utredningen.