Eva, som egentligen heter något annat, skulle flytta ut från en lägenhet i Västerviks kommun i början på året. Hon bestämde sig för att anlita ett lokalt städbolag för flyttstädning. I en chattkonversation, som vår tidning tagit del av, kom de fram till att priset för städningen skulle bli 2 500 kronor efter RUT.
Först när städfirmans ägare var klar med städningen och skulle lämna tillbaka nycklarna ska han ha berättat att han även hade gjort en röksanering i köket.
– Han har alltså gjort en till tjänst utan mitt godkännande. Då frågade jag om det fortfarande skulle bli 2500 kronor som vi kommit överens om. Han skrattade bara åt mig och sa att ”jag tar aldrig så lite för flyttstäd”.
Det nya priset hon fick från städfirman var 4 600 kronor, inklusive röksaneringen. Hon skickade då en skärmdump till honom med deras gamla konversation, där det står priset på 2 500 kronor. Han ska ha ursäktat sig och menat att han råkat skicka det belopp som han brukade ta året innan.
Det nya priset
Han gick med på att själva städningen skulle sänkas till det gamla priset, men ville fortfarande ha betalt för röksaneringen. Hon fick fakturan som landade på 3 437 kronor.
– När jag tog kontakt med Konsumentverket sa de att det fackmässigt sätt inte är korrekt, och han måste informera mig innan han gör en ytterligare tjänst, och berätta att priset blir högre. Jag gav honom en chans och sa att han skulle skicka en ny faktura på bara 2500 kronor som vi bestämt, annars kommer jag bestrida mellanskillnaden. Då skrek han bara på mig i telefonen. Han hävdade att lägenheten var så smutsig och i dåligt skick.
Hon betalade den högre fakturan och besiktningen av lägenheten blev godkänd.
– Jag hade de pengarna och det kändes till slut enklare att betala, men jag tycker fortfarande att han hanterade det fel. Alla kanske inte är beredda på en sån käftsmäll.
”Ingen normal flyttstädning”
När vår tidning når företagsägaren säger han att han rättade till felet med städpriset.
– När jag såg att jag gett henne fel pris från början så sänkte jag ju det. Men jag la till en kostnad för röksaneringen som jag kallar det. Det här var ju ingen normal flyttstädning. Hade jag sett hur det såg ut innan hade jag inte gett mig på städningen. Så skitigt var det.
Men du informerade henne inte om att du skulle göra röksaneringen?
– Det blev kanske en liten miss där, men hon borde ha insett själv hur det såg ut. Jag satte upp tre timmar extra på det men jag jobbade säkert 5-6 timmar mer.
Vad tänker du om ”missen”?
– Jag har lagt på förut också, men det är ingen som har klagat för de har insett vad som behövts göras. Jag vet att man egentligen ska säga till först, det var en liten miss. Men hon vill ju fortfarande inte erkänna att det varit skitigt.
Enligt honom ska Eva inte ha betalat hela fakturan som skickades. Han sa att hon betalat 500 kronor för lite på fakturan och att han därför skulle skicka en faktura till på resten av beloppet.
– Jag kan inte stå och jobba gratis, säger han.
Vår tidning har nu dock fått se båda fakturorna som skickats. Den första fakturan var på 3 437 kronor, och Eva har betalat hela beloppet.
”Sluta höra av dig till journalister”
När Eva fick den oväntade fakturan på ytterligare 500 kronor hörde hon av sig till oss igen. Hon hade då bett om hjälp från en närstående att kontakta mannen igen i försök att bestrida fakturan.
– Han sa att vi kunde skita i 500-lappen om jag slutar höra av mig till journalister. Nu har jag fått från Skatteverket att det är den högre summan som han skickat in till dem. Så det ser ut som att jag har betalat 500 kronor för lite. Jag har kontaktat dem nu och de ska ompröva fakturan.
Nu vill hon varna andra, och uppmanar till att vara uppmärksam och inte betala för tjänster som man inte kommit överens om.
– Om jag kan skona nästa kund så vill jag göra det. Jag tycker han har gjort så mycket fel från början. När jag ändå betalade den förra fakturan trodde jag att allt skulle vara över, men nu känns det som att det här aldrig tar slut. Nu är jag rädd att det ska komma ännu fler fakturor.