Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Efter legionellasmittan på boendet:

Bakterien legionella upptäcktes på korttidsboendet Annagården. Foto: Tess Hartikka

Efter legionellasmittan på boendet: "Krävs speciell antibiotikabehandling"

I slutet av förra veckan gick Västerviks kommun ut med att den bakteriella sjukdomen legionella hade upptäckts hos en boende på korttidsboendet Annagården, och att man genom testning sett att det fanns förhöjda värden av bakterien i en av boendets duschar. Nu pågår arbetet för fullt för att förhindra att fler blir sjuka. 

Annons:

Den boende ska ha sökt hjälp för lunginflammation på Västerviks sjukhus, och det var så smittan upptäcktes.

 – När någon kommer in till sjukhuset med svår lunginflammation så tar man prov för legionella, det tillhör rutinerna, säger Per-Åke Jarnheimer, regionens biträdande smittskyddsläkare.

Legionellasmitta är en bakteriell sjukdom som endast sprids som aerosol – små luftburna vattendroppar – från exempelvis en dusch som man kan smittas av om man andas in. Skjukdomen drabbar och är i första hand allvarlig för infektionskänsliga personer. Att tvätta sig eller dricka vattnet medför inga risker. Sjukdomen smittar inte heller mellan personer.

– Bakterien finns naturligt i vattnet och finns lite överallt. Men om det är väldigt mycket legionellabakterier i vattnet, i kombination med att det är någon som har ett nedsatt immunförsvar, då kan man få sjukdomsfall. I regel blir man ganska rejält sjuk.

Olika typer av antibiotika

Enligt Jarnheimer kan man inte veta om det rör sig om legionella eller lunginflammation om man inte tar ett prov på sjukhuset. Symptomen är samma, men det krävs olika behandling.

 – Det krävs en speciell antibiotikabehandling för legionella, det går inte med den standardpencillin man använder vid lugninflammation, det är en annan sort. Därför är det viktigt att ta reda på om det rör sig om legionella eller inte.

Är det någon mer på boendet som har smittats?

– Nej, det är inga fler konstaterade fall.

Vad vidtar ni för åtgärder nu?

– Vi har informerat sjukhuset om att de ska vara mer observanta ifall någon kommer in från Annagården och har lunginflammation, även om detta är ett prov som de skulle göra oavsett. Sen har vi fortlöpande kontakt med Annagårdens personal och cheferna där. Oftast brukar det bara bli ett fall, det brukar generellt inte bli en anhopning av fall. 

De har även varit i kontakt med fastighetsägarna och med miljökontoret, som har hand om att hitta var smittan kommer ifrån och att hindra att bakterierna sprider sig på boendet.

Så spårar de smittan

Lars Kåremyr, miljöchef på Västerviks kommun, berättar att de första testerna visade att det var ett förhöjt värde av bakterien i en av boendets duschar. Vid varje dusch och kran har man inledningsvis gjort två prover. 

— Först gör man ett ospolat prov, alltså att man tar det första vattnet som kommer ut när man startar kranen, det vatten som har stått stilla i kranen eller i slangen. Sedan spolar man en stund så man får vatten från ledningsnätet och gör ett prov till. Vi hittade bara smitta i det första, ospolade provet. Det troliga är att smittan var i den duschen. Det verkar vara en ganska begränsad utbredning, av det vi vet hittills.

 Nu har man gjort uppföljande prover och väntar på provsvar.

—Fastighetsägaren har bytt ut alla duschmunstycken och slangar och spolat igenom hela systemet. Det är de åtgärder som man har mot legionella, och de brukar fungera. Så förhoppningsvis är det här snart färdigt, men det vet vi inte förrän vi har provsvaren på plats.

Man räknar med att ha fått provsvaren i slutet av den här veckan. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: