Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Deltagarna i nya projektet:

Det är något speciellt med att sitta framför en lägereld. Det tycker i alla fall deltagarna och personalen i projektet "Häng med oss ut i Tjust". Foto: Tess Hartikka

Deltagarna i nya projektet: "Gemenskapen är det bästa"

Nu har kommunens nya friluftssatsning ”Häng med oss ut i Tjust” haft fem träffar. Deltagarna Fredrik Karlsson och Björn Esemann upplever att träffarna har varit bra för det psykiska måendet, både på grund av lugnet i naturen och för att gruppen leder till gemenskap.
– Naturen är nog bra för det mentala, här kan man andas ut på ett annat sätt. I stadslivet är det mer stress, säger Fredrik Karlsson.

Annons:

SIA projektet finansieras av Europeiska socialfonden och samordnas av kommunförbundet. Tillsammans med boendestödjare från socialförvaltningen i Västervik driver de aktiviteten med initiativtagaren Christian Svensson som är projektledare för SIA projektet på enheten för näringsliv och kompetens inom Västerviks kommun.

Verksamheten bygger på ett initiativ som redan finns på flera platser i Sverige. Gruppen i Västervik vänder sig främst till de som har en NPF-diagnos eller går igenom en livskris eller utmattning. Initiativet ska visa hur enkla möten i naturen kan vara en värdefull resurs för både psykisk hälsa och social hållbarhet.

"Kommer ut från lägenheten"

Sedan december har gruppen träffats var tredje vecka på olika platser i kommunen. Det är i dagsläget 16 deltagare som är inskrivna som intresserade att vara med, och det brukar vara ungefär 10 deltagare på varje träff.  

Fredrik Karlsson och Björn Esemann har varit med i gruppen sedan start.

– När de berättade om att man skulle få vandra till olika ställen, då ville jag vara med. Jag tänkte att det skulle ge bra motion och vara trevligt att umgås. Och bra att jag kommer ut från lägenheten, vilket jag inte gör så mycket själv, säger Björn Esemann.

– Det är bra att man kan komma ut så här, annars är det lätt hänt att man bara sitter inne. Jag är intresserad av att få se vad som finns runt om oss. Jag har varit runt ganska mycket innan också, det är roligt att komma ut till ställen man varit på innan och även få möjlighet att se nya platser i kommunen, säger Fredrik Karlsson.

De känner varandra sedan tidigare genom den dagverksamhet som de är arbetstagare på, men har också fått nya bekantskaper genom gruppen.

– När vi hade tipspromenad till exempel så pratade jag med några nya, säger Björn Esemann.

Viktiga samtal

Mats Månsson som är en av boendestödjarna som är med i projektet berättar att gruppen redan har blivit mer bekväma med varandra, och att det pratas mer för varje gång. Samtalen blir om allt mellan himmel och jord.

– För vissa kommer det mer naturligt att prata och för vissa känns det bättre att lyssna eller vill lära känna gruppen mer innan man pratar, och allt det är okej. Sist var det en annan deltagare som annars inte har pratat så mycket som var väldigt uppsökande, det var jättehärligt att se, säger han.

Under träffarna brukar de äta mat tillsammans och göra någon friluftsaktivitet. För att stärka den inre balansen ytterligare har man också valt att integrera övningar för medveten närvaro och ro. Genom att införa inslag av mindfulness och avslappning i träffarna, försöker man väcka en naturlig känsla av inre lugn och balans – något som var centralt redan i konceptets ursprung.

 Friluftsaktiviteterna de än så länge har gjort är bland annat att vandra, lära sig att göra upp eld och att orientera.

– Att lära sig om kartor var mitt förslag, säger Fredrik, som själv har sysslat en hel del med orientering sedan innan.

Han berättar att han idag inte är ute så mycket i naturen utöver dessa träffar, men när han var liten brukade han fiska med sin pappa.

– Jag minns att vi åkte ut väldigt tidigt på morgonen. När alla andra skulle gå upp var vi redan ute och fiskade. Jag hade eget spö.

"Finns inga måsten"

Deltagarna har väldigt olika mycket erfarenhet av att göra friluftsaktiviteter, och har också olika förutsättningar för att delta i respektive aktivitet.

– Vi gör mycket anpassningar och ger deltagarna olika alternativ. När vi har vandrat till exempel så har man kunnat välja mellan en kortare eller längre sträcka, eller om man vill sitta kvar vid elden. Det finns inga måsten. Man kan utmana sig själv och samtidigt känna efter vad man orkar med och vill den dagen, säger initiativtagaren Christian Svensson.

Personalen har märkt att de själva också får en positiv effekt av att göra utomhusaktiviteter.

– Det händer ju något när man är i naturen, det blir någon form av trygghet. Dagen innan brukar jag känna mig lite uppjagad, funderar mycket på om jag lyckats lösa allt till aktiviteterna och maten och så vidare, men när jag kommer ut känns det jättelugnt igen. Jag tror att alla skulle må bra av det här, så förhoppningen är att kunna utöka och ha fler grupper.

Både Fredrik och Björn håller med om att de mår bra av att vara ute i naturen.

– Nu har man blivit så van, så det skulle kännas konstigt att inte åka ut på de här träffarna. Det är väldigt roligt. Det är också en annan typ av lugn här ute, det är inga krav och måsten. Det blir lugnt och harmoniskt, säger Björn.

Hur mådde du innan projektet började?

– Jag mådde helt okej innan också. Men det har ju inte direkt blivit sämre av att vara med i detta, säger han och skrattar.

Skulle ni rekommendera andra att vara med?

– Ja, även om de inte testat friluftsaktiviteter innan, så prova gärna en gång i alla fall, så får man se vad man tycker. Man kanske kommer på att det inte var så dumt, säger Björn.

– Jag skulle rekommendera det. Kanske man märker att man mår bra av det, att man behöver komma ut. Jag tycker det mesta har varit roligt. Gemenskapen är det bästa enligt mig, säger Fredrik.

De kommer att fortsätta gå på träffarna så länge det finns möjlighet till det. Fler träffar är planerade under våren, och förhoppningen är att denna grupp ska kunna fortsätta även till hösten. 

– Vi har pratat om fiske, det kommer nog bli mitt projekt. Vi har pratat om att paddla kanot också. Och det kanske kommer andra förslag från deltagarna också framöver. Om det bara är genomförbart så kommer vi förmodligen göra det, men det behöver vara ganska enkelt, säger Mats Månsson.

Utöver den nuvarande gruppen finns det förhoppningar om att även pröva att starta en grupp för ungdomar under våren. Målet är att även unga som annars inte tar sig ut på egen hand ska få möjlighet att ta del av de positiva effekterna av att vara ute i naturen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: