Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Fortsatta problem på kvinnokliniken trots åtgärder:

Foto: Bildbyrån

Fortsatta problem på kvinnokliniken trots åtgärder: "Inte hittat orsaken"

Något i lokalerna på Västerviks kvinnoklinik och barnklinik påverkar de anställda så de får förkylningssymtom och andningssvårigheter. Sedan i höstas har man jobbat med flera åtgärder för att få en bättre inomhusmiljö, men man har fortfarande inte hittat vad som faktiskt orsakar problemen. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

De senaste åren har personalen på kvinnokliniken och barnkliniken på Västerviks sjukhus blivit sjuka på jobbet. I september förra året gjorde vår tidning en intervju med verksamhetschefen Michael Algovik om problemen. Han berättade att de som har känt av problemen oftast har fått besvär med irritation i luftvägarna och ögonen. Några enstaka hade fått så pass svåra besvär att de behövt medicinera eller bli sjukskrivna, och en person hade valt att säga upp sig enbart på grund av inomhusmiljön.

Börjat med åtgärder

Nu har några månader gått sedan dess. Perry Essén som är byggprojektledare på Regionfastigheter berättar att de redan har gjort åtgärder för inomhusmiljön i byggnaden.

– I oktober började vi med enkla åtgärder, där vi förändrade luftrörelser till exempel. Nu jobbar vi med ventilationen och till sommaren kommer vi jobba med värmesystemet, så vissa åtgärder kommer gå ganska snabbt och vissa kommer ta längre tid, säger han.

Vilka de större åtgärderna blir och när de kan bli klara är dock inte färdigt ännu.

 – Vi ska ha dialog och planera tillsammans med verksamheten, och sen går vi upp med ett inriktningsbeslut till politiken.

Michael Algovik säger att de träffas regelbundet och har en dialog om hur man ska fortsätta framåt.

– Eftersom det är ett gammalt hus så behöver man göra en mer ordentlig renovering om det verkligen ska bli en förändring. Den typen av planering pågår, och vi väntar på någon sorts besked från fastighetsförvaltningen om hur vi ska gå vidare med det här. 

Har man hittat vad som orsakar problemen?

– Nej, än så länge har man inte hittat någon specifik orsak, säger Michael Algovik.

– Vi har hittat skador i huset, men inte mer skador än nån annan stans. De skadorna tar vi förstås med oss samtidigt som vi gör åtgärdsförslagen, säger Perry Essén.

Enligt Michael Algovik har de åtgärder som hittills gjorts inte fått så stor effekt på inomhusmiljön.

– Många har upplevt att luften har blivit friskare invändigt. Men i och med att man ökat ventilationen så blir det torrare luft samtidigt, och då kan man i stället få mer besvär med ögon. Så det är lite olika vad personalen tycker, om det har blivit bättre eller inte. En del av de som har haft besvär har fortsatta besvär, men det är i alla fall inga nya som insjuknat under första delen av 2025. Så det känns lite positivt.

Hur många i personalen är det som blir påverkade av lokalerna just nu?

– Det är en mindre grupp på 4-5 personer, som man också har utrett via företagshälsovården, där man har sett ett tydligt samband mellan lokalerna och deras symptom.

 Kommer ni kunna fortsätta använda lokalerna när man börjar med de större åtgärderna?

– Det är inte bestämt än, det är något som man tittar på just nu som en del av planeringen.

Perry Essén är tydlig med att arbetet för att förbättra arbetsmiljön är i full gång och att det läggs mycket tid på detta.

– Vi kommer inte att sitta stilla och inte göra något, bara för att vi inte har inriktningsbeslutet ännu. Vi har som sagt redan börjat med de generella lösningarna som vi ser att vi har ett behov av att göra, och kommer fortsätta med det. Men de stora delarna måste vi ha ett sånt beslut för.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: