För ungefär två år sedan gjordes en internrevision för att se hur väl anställda inom socialförvaltningen följer riktlinjerna kring att vara en rökfri arbetsmiljö. Där visade det sig att inte alla vet exakt vilka regler det är som gäller, samt att det också är en del personal som röker på arbetstid och i närområdet av arbetsplatsen.
– Man har vetat att riktlinjerna finns, men inte exakt vad det står eller var man kan hitta den. I nya revideringen har vi också gjort några klargöranden om vilka regler som gäller, säger Maud Ärlebrant (KD) som är socialnämndens ordförande.
"Vill skydda och ta bra hand om våra brukare"
Den nya versionen klubbades igenom i torsdags. Nu är det tydligare att personalen inte får röka på betald arbetstid. Det har också lagts till att man inte får röka i sina arbetskläder och att man inte får dela upp sin lunchrast för att kunna få fler rökpauser.
– Genom det här vill vi skydda övrig personal som inte röker från passiv rökning, och framför allt vill vi skydda och ta bra hand om våra brukare, säger Maud Ärlebrant.
– Vår arbetstid ska skapa mervärde för de vi är till för, och då är inte det förenligt med att gå ut och röka på sin arbetstid. Dessutom är det en del icke-rökare i personalen som har känt av att det blir tunnare på avdelningen för att annan personal gått i väg för att röka, och det är ju inte bra, säger socialchefen Joakim Nyman.
Får röka under lunchrasten
Betald arbetstid inkluderar även kortare pauser och övertid. Under sin lunchrast får personalen dock gå ut och röka, eftersom det inte räknas som betald arbetstid.
– Då kan vi inte lägga oss i vad någon väljer att göra. Men den som röker under lunchrasten måste komma ihåg att man inte får röka vid arbetsplatsen eller i sina arbetskläder. Vi har också tydliggjort att man inte får dela upp sin lunchrast i flera kortare raster för att kunna ut och röka fler gånger. Man måste ta ut hela rasten samtidigt.
Reglerna gäller för alla som är anställda av socialförvaltningen. Det är ungefär 1600 månadsanställda plus alla vikarier.
Nu blir uppgiften att alla ska få information om den nya revideringen.
– Vi gör ett litet omtag eller en omstart, och vi tar vår kommunikationsavdelning till hjälp för att sprida detta. Man kan också tänka sig att vi har det som en punkt på alla våra personalmöten framöver, där vi berättar om den nya revideringen, vad som står där och hur vi kan efterleva den bättre.
De nya riktlinjerna kommer att finnas på kommunens intranät, och tanken är också att alla som blir nyanställda ska få ta del av informationen.