Bilden är en genrebild.
Foto: MostPhotos
Felaktig och överdriven användning av antibiotika gör att bakterier i allt snabbare takt blir motståndskraftiga. Detta innebär att fler infektioner blir svårare och dyrare att behandla.
– Om vi alla hjälps åt att förebygga infektioner, förhindra smittspridning och använda antibiotika på ett ansvarsfullt sätt, bidrar vi till att antibiotika fortsätter att fungera, säger Ola Nordqvist, apotekare och regionens ordförande för Strama, strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens, i ett pressmeddelande.
Folkhälsomyndigheten har gett landets regioner möjlighet att klassas som antibiotikasmarta. Nybro hälsocentral har tidigare deltagit som pilotverksamhet för antibiotikasmart hälsocentral. Nu påbörjas arbetet med att hela regionen ska diplomeras.
För det finns flera olika kriterier som måste uppfyllas. Det handlar bland annat om att mäta förekomsten av vårdrelaterade infektioner, resistens och antibiotikaanvändning för att sedan arbeta strategiskt med förbättringar.
"Ett antal utvalda mottagningar kommer att påbörja arbetet under 2025, med det långsiktiga målet att alla lämpliga verksamheter ska ha påbörjat arbetet senast 2027", skriver regionen.
Antibiotikasmart Sverige startades 2019 med visionen om att hela Sverige ska bli antibiotikasmart. Initiativet leds av Folkhälsomyndigheten och RISE, Research Institutes of Sweden.