Annons:

Sök

Annons:

Länets miljöutmaning: Ingen förändring – väntas bomma alla mål

Bilden är en genrebild. Foto: Micael Rundberg

Länets miljöutmaning: Ingen förändring – väntas bomma alla mål

Årets uppföljning av länets miljömål är en dyster läsning. Ingen förändring har skett sedan förra året och inga av de tolv regionala miljökvalitetsmålen ser ut att kunna nås till 2030.

Annons:

Varje år gör alla 21 länsstyrelser i landet en uppföljning som visar hur det egna länet ligger till för att nå de nationella miljökvalitetsmålen och det övergripande generationsmålet. Uppföljningen beskriver tillståndet i miljön och visar åtgärder som genomförts i respektive län.

Kalmar län har fortfarande stora utmaningar att brottas med, visar det sig – ingen förändring har skett sedan förra året, meddelar Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Inga ändringar har skett

Tolv av länets sexton miljömål har relevans och följs upp. Uppföljningen av dessa visar alltså att inga ändringar har skett vad det gäller bedömningarna av miljömålen från förra året. Precis som då har bara två av målen en positiv utveckling, dessa är ”frisk luft” och ”bara naturlig försurning”.

De mål som har en negativ utveckling är ”ett rikt odlingslandskap”, ”ett rikt växt- och djurliv” samt ”en levande skog.

Uppföljningen i Kalmar län visar att inget av de tolv miljökvalitetsmål som följs upp på regional nivå bedöms kunna nås till 2030.

"En positiv utveckling är svår"

– De tre målen som har en negativ trend berör alla markanvändning och där finns det flera målkonflikter som gör att en positiv utveckling är svår. Man måste kunna få ihop både miljönytta, ekonomi och kulturarvet i så väl skog som i odlingslandskapet, säger Karin Löfström, hållbarhetsstrateg på Länsstyrelsen Kalmar län, i presssmeddelandet.

Karin poängterar att det är viktigt att fortsätta göra åtgärder, på alla nivåer. Bland det som har gjorts under 2024 lyfter hon bland annat fram att privata markägare har med medel från strategiska planen för EU:s jordbrukspolitik anlagt eller restaurerat fem mindre våtmarker, att Länsstyrelsen Kalmar län ingår i det nystartade projektet Smarta elsystem Kalmar och Kronobergs län (SEKK) samt att Kalmar och Västerviks kommuner, som också upphandlar för övriga kommuner i länet, har beviljats 3,1 miljoner kronor i EU-stöd för projektet Smart upphandling för mindre klimatavtryck.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: