"Maria" som egentligen heter någonting annat anordnar på måndag en ljusmanifestation för gömda kvinnor och barn. Foto: Privat
Under veckan som gått har Orange Week uppmärksammats världen över. Veckan är ett FN-initiativ och syftar till att synliggöra mäns våld mot kvinnor och barn. Tidigare år har Västerviks kommun kritiserats för att inte lyfta ämnet under veckan. Kommunen tog dock till sig av kritiken och sedan förra året har veckan uppmärksammats på olika sätt, bland annat har rådhuset lyst upp i orange, och allmänheten har bjudits in att ta del av föreläsningar på ämnet.
Lever gömd med sina barn
Maria, som egentligen heter någonting annat, är en av alla kvinnor som lever med skyddad identitet efter att ha utsatts för våld av en före detta partner. Det har gått drygt två år sedan hon kom till Västervik tillsammans med sina barn efter att ha flytt en våldsam relation, och hon är en av dem som tidigare kritiserat kommunen för att inte ha uppmärksammat veckan. I år är hon visserligen glad att någonting görs, men ledsen och bestört över att ämnet på något sätt ändå verkar ha tappats bort.
– Veckan handlar i hela världen om mäns våld mot kvinnor, men i Västervik har man bestämt att man i jämställdhetens namn inte vill säga ”mäns våld mot kvinnor”. De säger att alla kan bli utsatta för våld, och skriver därför bara ”våld i nära relationer” och påpekar att det också kan handla om kvinnors våld mot män. Varför uppmärksammas det inte på rätt sätt? Ingen instans i Västervik skriver ut att den här veckan handlar om mäns våld, vilket är vad den handlar om i resten av världen, säger Maria.
Maria förklarar hur utsatt och bortglömd en kvinna med skyddad identitet känner sig. Hon har själv haft svårt att få jobb på grund av sina skyddade uppgifter, kämpat för att henens barn med posttraumatiskt stressyndrom ska få hjälp, och får dagligen kämpa för vardagliga saker eftersom hon inte kan ta ett lån och det till och med är svårt att få ett Bank-ID. Hon menar att det för någon i hennes situation skulle betyda mycket att uppmärksammas och känna stöd från omgivningen under en sådan här vecka.
– Det blir på något sätt så mycket fokus från kommunens håll på kunskap och fakta. Det hade varit så fint om det också riktades något till oss som faktiskt lever i det, så vi kan känna att vi inte är ensamma i det här.
Anordnar egen ljusmanifestation på måndag
För att själv göra något arrangerar Maria, liksom två tidigare år, en ljusmanifestation för kvinnor och barn som drabbats av mäns våld.
– Manifestationen är tillägnad till alla oss gömda kvinnor och barn. Jag kommer skriva på plakat om hur och vad det innebär att leva gömd. Några texter ska jag få ihop. Och så kommer jag tända marschaller och ljus i ett stort hjärta framför rådhuset.
Marias förhoppning är att fler vill visa sitt deltagande och tända egna ljus vid rådhuset. Ljusmanifestationen har hon ordnat helt själv, och har lagt både pengar och tid på att köpa ljus och marschaller och skriva plakat.
– Det skulle betyda massor för oss om folk stod upp för oss och med oss så att vi får känna att vi inte är ensamma även om vi lever under jorden. Jag skulle också önska att männen steppade upp. På Facebook är det kvinnor som gillar inläggen om Orange Week. Var är männen i kommunen? Jag skulle verkligen önska att fler i kommunen vill tända ljus, kanske ett ljus från varje hushåll.
Ljusmanifestationen som tillägnas alla gömda kvinnor och barn äger rum måndag 25 november utanför rådhuset i Västervik. Ljusen kommer tändas på eftermiddagen när det blivit mörkt.