Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Könsklyftan på högskolor växer – så ser det ut för våra kommuner

Så ser könsskillnaderna ut vad gäller vidarestudier efter gymnasiet i länets tre norra kommuner. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Könsklyftan på högskolor växer – så ser det ut för våra kommuner

Det är fortsatt vanligare att kvinnor pluggar vidare efter gymnasiet än män. I hela Sverige växer könsklyftan – men i våra tre kommuner i norra länet har könsskillnaden minskat. Det visar en stor genomgång av SCB. 

Annons:

Under lång tid har det var betydligt vanligare att kvinnor läsare vidare på högskolor än att man gör det. Dessutom har gapet mellan könen vuxit under de senaste åren. 

I Västerviks kommun är det vanligare att kvinnor väljer högskolan efter gymnasiet. SCB har tittat på de studenter som tog examen 2019 och bland de män som då gick ut gymnasiet hade 44 procent börjat studera vidare på högskola inom fem år. För kvinnor var motsvarande siffra 63 procent. 

– Om vi jämför eleverna från Västervik som tog examen år 2019 med studenterna från 2014 har könsskillnaden minskat. Både andelen män och kvinnor i kommunen som pluggar vidare har ökat – men männen i snabbare takt, säger Annica Wallerå, statistiker på SCB.

2014 var det nämligen 58 procent av kvinnorna och 31 procent av männen som läste vidare. 

Vimmerby sticker ut

Vimmerby kommun sticker verkligen ut i undersökningen. Här har könsskillnaden verkligen minskat och ungefär lika stor andel av män och kvinnor valde högskolan. 

Bland de män som gick ut gymnasiet 2019 hade 45 procent börjat studera vidare på högskola inom fem år efter examen. För kvinnor var motsvarande siffra 44 procent. 

– Om vi jämför eleverna från Vimmerby som tog examen år 2019 med studenterna från 2014 har könsskillnaden minskat. Andelen kvinnor i kommunen som pluggar vidare har gått ner, medan andelen män har ökat, säger Annica Wallerå, statistiker på SCB.

2014 var det 60 procent av kvinnorna och 28 procent av männen, så förändringen är mycket stor. 

Så ser det ut i Hultsfred

I Hultsfreds kommun är det vanligare att kvinnor väljer högskolan, men även här har könsskillnaden minskat och kommunen går mot strömmen i landet.

45 procent av männen som tog gymnasieexamen 2019 hade börjat studera vidare inom fem år. För kvinnor var motsvarande siffra 60 procent. 

– Om vi jämför eleverna från Hultsfred som tog examen år 2019 med studenterna från 2014 har könsskillnaden minskat. Både andelen män och kvinnor i kommunen som pluggar vidare har ökat – men männen i snabbare takt, säger Annica Wallerå, statistiker på SCB.

2014 var siffrorna 34 procent för män respektive 57 procent för kvinnor. 

Skillnaden störst i Oskarshamn

I riket som helhet hade 66 procent av kvinnorna och 48 procent av männen inlett vidarestudier på högskola inom fem år efter examen bland de som tog studenten år 2019. I Kalmar län var det vanligare att kvinnor gick vidare till högskolan i alla kommuner utom Vimmerby. 

– Bland Kalmar läns kommuner var skillnaden störst i Oskarshamn där 60 procent av kvinnorna hade inlett högskolestudier inom fem år efter examen, jämfört med 36 procent bland männen, säger Annica Wallerå.

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: