Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Prisade fotografen i Gamleby på temadag om världen: ”Skrämmande och viktigt”

Paul Hansen visade upp bilder och pratade om hans erfarenheter som fotojournalist. Foto: Johanna Karlsson

Prisade fotografen i Gamleby på temadag om världen: ”Skrämmande och viktigt”

Fotojournalisten Paul Hansen och journalisten Tina Thunander besökte Gamleby Folkhögskola under torsdagen, FN-dagen till ära. Då var det en temadag fylld av seminarier, med temat ”om världen”. Nato, amerikanska presidentvalet, FN, journalistik och desinformation är några av de ämnen som togs upp.

Annons:

Lärarna på Gamleby Folkhögskola ville uppmärksamma FN-dagen, som inträffar varje år den 24 oktober. På torsdagen hade de därför en temadag för alla elever. Lisbeth Ågren Nilsson är textillärare på skolan och är en av de som har varit med och planerat temadagen ”Om världen”.

– Vi har haft ett ganska blandat program, där målsättningen var att ge en bild av delar av vad som sker i vår värld just nu, säger hon.

Två gästföreläsare bjöds in till dagen. Fotojournalisten Paul Hansen har vunnit flera priser under sitt arbete på bland annat Expressen och Dagens Nyheter, bland annat i den internationella fototävlingen "Pictures of the year", och haft flera utställningar med sina fotografier. Längre tillbaka har han även varit frilansande journalist och fotograf i USA. Journalisten och författaren Tina Thunander har jobbat sen 1979 på tidningar, SVT och Sveriges Radio. Hon skriver även fackböcker och har nominerats till Augustpriset.

– De berättade om sitt arbete, hur de tänker kring journalistik och bildjournalistik.

Lärare och elever höll seminarier

Eleverna fick möjlighet att välja mellan flera olika föreläsningar under dagen. Utöver Paul Hansen och Tina Thunander var det främst lärarna som höll i seminarier utifrån deras egna specialintressen.

– Det var också två elever på skolan som höll i ett av seminarierna. Det var utifrån ett gjort ett arbete om desinformation och information, och hur det sprids.

Magnus Blondin är lärare för socialpedagogutbildningen och fritidsledarutbildningen, och har en bakgrund som samhällsvetare. Han höll i ett seminarium om det amerikanska presidentvalet och valet i kongressen, med fokus på hur valet kan påverka demokratins framtid.

– Det här är en fråga som är jätteaktuell just nu och svår att blunda för. Och valet även få stor påverkan på hur vi i Sverige och i Europa har det framöver. Hur de olika presidentkandidaterna pratar om det här så målar de upp väldigt olika världsbilder, säger han.

"Vi har fått upp ögonen"

På fredagen fortsätter skolan arbetet på samma tema.

– Då kommer eleverna få skriva dikter och reflektioner om det som de har tagit del av här, och vi kommer se på en film tillsammans som heter Make democrazy great again.

Både Lisbeth och Magnus säger att det har varit en lärorik dag,

– Det är både skrämmande och viktigt att vi får ta del av vad som händer. Genom det här har vi fått upp ögonen och fått olika perspektiv på det som händer runt omkring oss. Även den som är långt bort berör oss, säger Lisbeth Ågren Nilsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: