Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Ny mässa ska motverka ensamhet bland seniorer: ”Finns ett stort behov”

Det mobila aktivitetsteamet i Västervik anordnar flera aktiviteter riktade mot personer över 65 år. Nu har de startat upp en Seniormässa. Foto: Pressbild

Ny mässa ska motverka ensamhet bland seniorer: ”Finns ett stort behov”

Snart är det dags för Seniormässan i Västervik, som riktar sig till alla från 65 år och uppåt. Syftet är att visa pensionärer i kommunen vad det finns för aktiviteter och initiativ som riktar sig till dem, med förhoppningen att fler ska hitta ett sammanhang.

Annons:

Tisdagen den 24 september kommer 41 utställare befinna sig på Bryggarn och Biostaden i Västervik, där Seniormässan kommer att hålla till. På plats kommer det finnas representanter från kommunen, företag och föreningar i Västerviks kommun.

Seniormässan arrangeras av Äldreomsorgens mobila aktivitetsteam. De jobbar för att motverka ofrivillig ensamhet i kommunen, och vill nå ut till alla över 65 år. En av de sex personer som ingår i teamet är aktivitetssamordnaren Fia Wilensjö.

–Vi har funderat på hur vi ska försöka nå vår målgrupp på bästa sätt. Vi själva har en hemsida och anordnar mycket aktiviteter för seniorer, men det har varit svårt att kunna ge ett helhetsperspektiv på hur utbudet ser ut i vår kommun. Därför kom vi på att vi borde göra någon slags utställning, säger hon.

"Så mycket större än vi trodde"

Vad som initialt var tänkt som en mindre utställning har nu blivit en mässa med 41 aktörer. Här finns bland annat gym, biblioteket, Veteranpoolen och studieförbund representerade. Mellan 10.30-17.00 kommer de finnas på plats för att informera och nå ut till besökarna. Flera av aktörerna kommer även att hålla i föreläsningar.  

­– Det har blivit så mycket större än vi trodde. Det är fantastiskt tycker jag. Det visar ju att det verkligen finns ett stort behov för en sådan här mässa.

Fia Wilensjö hoppas att de framför allt ska nå de pensionärer som inte redan har ett sammanhang med deras verksamhet.

 – Det här är inte bara för de som har hemtjänst eller bor på särskilt boende, det här riktar sig till alla som är 65 plus. Kanske de genom mässan kan se var de kan vända sig och var de kan få ett sammanhang. Det är väldigt mycket som är gratis eller till reducerat pris. Jag hoppas de kommer ta vara på de erbjudandena, träffpunkterna och möjligheterna som finns. 

Fler seniormässor i framtiden

 Utöver att nå ut till seniorer hoppas det mobila aktivitetsteamet på att hitta fler samarbetspartners i kommunen. Förhoppningen är att Seniormässan ska bli ett återkommande event varje år. 

– Det här är ett provår, så det är viktigt att vi får in åsikter från besökare och aktörer efteråt om vad man tyckte. Förhoppningsvis kan det här också inspirera fler aktörer i vår kommun att starta upp initiativ och aktiviteter som riktar sig till äldre.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: