Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
De vill återöppna akutboendet i egen regi – startar insamling

LP-stiftelsen tillsammans med Vinternatt startar en insamling för att kunna öppna upp akutboendet för hemlösa igen. På bilden Robert Tedenby och Linda Åkerman. Bilden är ett montage. Foto: Privat

De vill återöppna akutboendet i egen regi – startar insamling

Den ideella organisationen Vinternatt och LP-stiftelsen i Västervik ser ett behov av ytterligare insatser mot hemlösheten i Västervik. I maj avslutades samarbetet med kommunen, och det akutboende som drevs i pingstkyrkans lokaler fick stänga igen. Nu hoppas Vinternatt och LP-stiftelsen kunna öppna upp verksamheten igen, och samlar in medel för ändamålet under projektnamnet ”Tryggare kan alla vara”. 

Annons:

Det behövs fler och bredare insatser för att få bukt med hemlösheten i Västervik. Det menar LP-stiftelsen i Västervik som tillsammans med den ideella organisationen Vinternatt nu vill samla in medel för att återigen öppna det akutboende som förra vintern drevs med hjälp av kommunen. 

– Vi tänker att vi kan vara till hjälp och fylla ett behov åtminstone fram till att kommunen sätter i gång sitt arbete med Bostad Först. Jag tycker att vi fyllde behovet ganska bra när vi hade boendet öppet, men det krävs naturligtvis ekonomi för att orka driva en funktionell verksamhet, säger Robert Tedenby, pastor i Pingstkyrkan och ansvarig för LP-stiftelsens verksamhet i Västervik. 

Fem sängplatser under ett år

Förhoppningen är att samla in så pass mycket pengar att det går att hålla ett boende med fem sängplatser öppet under minst ett år. 

Från LP-stiftelsens och Vinternatts håll hade man gärna sett ett fortsatt samarbete med kommunen. 

– Absolut, det hade vi velat och vi pratade om det. Men vi såg kanske lite olika på behovet. För kommunen var det så klart också en ekonomisk fråga, och det förstår vi.

Hur ser ni på kommunens arbete och den nya Tak över huvudet-garantin?

– Kommunen gör ett bra jobb, men det finns ändå personer som faller mellan stolarna. 

Deras ambition är jättebra, men jag tänker att det är viktigare vad man faktiskt gör än vad någonting heter. Kommunen har goda intentioner, men så ser jag också att det inte är så lätt med den här målgruppen. Som det ser ut nu så finns det ett behov ute på stan, och minste tre-fyra personer som är bostadslösa. 

Vad är det som fattas, och vad kan ni erbjuda som inte kommunen gör? 

 – En plats där vi inte bara har sängar utan också erbjuder personal på plats. Det krävs mer än en säng över natten, man måste få ordning på det som genererar hemlösheten. 

För Vinternatt och LP-stiftelsen ligger en stor de av arbetet i att hjälpa personerna med myndighetskontakter, förklarar Tedenby. För att få checka in på boendet kommer det krävas att personen dagen efter kontaktar myndigheter och informerar om sin situation, vilket personal och volontärer kan hjälpa till med. 

– Ibland är det en hög tröskel att komma i väg till vissa saker, och där kan vi hjälpa till och vara en motor. 

Startar insamlingen med event på Spötorget

Insamlingen för projektet ”Tryggare kan alla vara” drar i gång 21 september. Då finns representanter från Vinternatt och LP-stiftelsen på plats på Spötorget. Syftet är att nå ut med budskapet och förhoppningsvis hitta sponsorer bland både företagare och privatpersoner. 

– Vi finns på plats på torget från tio-tiden. Det blir förhoppningsvis ett band som spelar, folk kommer att intervjuas och berätta om det halvår vi hade boendet och vilka behov vi fyllde då.  

Hur mycket pengar behöver ni dra in för att kunna öppna upp boendet? 

– För att kunna driva verksamheten med fem sängplatser ett helt år behöver vi mellan 1,8 och 1,9 miljoner kronor. Då räknar vi med tre anställda, och att täcka upp resten med volontärer. Det är vårt mål, och skulle vi nå hela vägen vore det fantastiskt. Skulle vi nå halvvägs så får vi se om vi kan ha öppet ett halvår under de kalla månaderna. Vi får se hur långt insamlingen räcker och vad den ger möjlighet till. Det vi hoppas och siktar på är att hitta rätt lösning för hela året. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: