Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
VAKT I VÄSTERVIK SKA HA SMUGGLAT TILL INTAGNA

En vakt på fängelset i Västervik ska ha smugglat till intagna. Dagar efter internutredningen avslutats sa han upp sig. Foto: Arkivbild

VAKT I VÄSTERVIK SKA HA SMUGGLAT TILL INTAGNA

En kriminalvårdare på anstalten i Västervik ska ha smugglat in mobiler till grovt kriminella. Det visar en internutredning som Expressen tagit del av. Nu har vakten sagt upp sig. 

Annons:

Expressen rapporterar på fredagen om att en härva av insmugglade mobiltelefoner avslöjats på anstalten i Västervik. Fångar ska ha fått hjälp av en kriminalvårdare att runda de hårda regler som existerar. 

Det hela ska ha börjat med att en annan kriminalvårdare reagerade på att en lampa hängde snett i en cell. Sedan tidigare är det känt att insmugglade saker ofta göms bakom exempelvis en lamphållare. 

Bakom lampan i cellen, där en person dömd till fem och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott avtjänade sitt straff, fanns en iPhone med tillhörande laddare och sim-kort. I rummet hittade man också ett verktyg för att skruva loss lamphållaren. 

Beslut togs då om att hela avdelningen skulle genomsökas. Då hittade man ytterligare två mobiltelefoner hos intagna som också var dömda till fleråriga fängelsestraff. 

Jobbat i decennier

Anstaltsledningen fattade då misstankar om att de intagna fått hjälp av personal att smuggla in mobiltelefonerna. En hemlig internutredning inleddes och man granskade övervakningskameror. 

En av de mest erfarna på anstalten i Västervik, som ska ha jobbat där i decennier och vara känd för att ha en nära relation till fångarna, avslöjas då. Det beskrivs ha varit ett chockerande avslöjande.

På övervakningsfilmen kan man se att han tar upp något ur sin ficka och sedan överlämnar till en man dömd för narkotikabrott och grov kvinnofridskränkning, skriver Expressen.

Samma kriminalvårdare ska sedan vid två olika tillfällen under dagarna som följer lämnat över saker i svarta påsar till den intagna där det första fyndet av en iPhone gjordes. 

Har sagt upp sig

Vakten stängs då av från sitt arbete men slår ifrån sig anklagelserna.

– Jag har skött mig fläckfritt i 20 år, säger han till internutredarna enligt Expressen. 

I förhör berättar han dock att han befinner sig i en pressad situation ekonomiskt, men nekar ändå bestämt till anklagelserna. Internutredningen slår fast att han överlämnat laddare till mobiler. Till överlämnandet av mobilerna kan man dock inte slå fast att han är skyldig. 

Vakten anses på ett medvetet sätt äventyrat säkerheten inne på anstalten. Bara dagar efter att utredningen avslutades valde kriminalvårdaren att säga upp sig. 

– Jag vill inte kommentera anklagelserna men jag sade upp mig av andra orsaker, säger han till Expressen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: