Annons:

Sök

Annons:

Så lite tid ska barn ha framför skärmen – här är rekommendationerna

Nu har Folkhälsomyndigheten kommit med nya rekommendationer för barns skärmtid. Foto: MostPhotos

Så lite tid ska barn ha framför skärmen – här är rekommendationerna

Barn under två år bör inte alls använda digitala medier. Äldre barn bör begränsa sin användning så att viktiga delar av livet inte trängs undan. Nu har Folkhälsomyndigheten kommit med nya rekommendationer. 

Annons:

På uppdrag av regeringen har Folkhälsomyndigheten tagit fram rekommendationer om skärmanvändning för barn och unga. Syftet är att de ska främja en bättre balans mellan skärmtid och andra viktiga delar i livet som fysisk aktivitet, sömn och andra hälsofrämjande aktiviteter för barn unga. En del i det är också att minska exponeringen för olämpligt innehåll.

– Rekommendationerna är i första hand ett stöd för föräldrar och vuxna som finns i barnens närhet men också för barn och unga själva. Vi hoppas att det ska bidra till en bättre balans, motverka problematisk användning och vara en hjälp i familjers vardag, säger Olivia Wigzell, vikarierande generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Rekommendationerna är att skärmar inte ska användas innan läggdags och att mobiler, surfplattor och liknande lämnas utanför sovrummet under natten. Digitala medier ska inte tränga undan sömn, fysisk aktivitet, relationer, måltider eller skolarbete.

En tumregel enligt myndigheten är att barn under två år inte alls bör använda det. Små barn mellan två och fem år använder sin skärm max en timme per dygn. Barn mellan sex och tolv år bör inte överstiga två timmar och barn mellan 13 och 18 år bör inte vara över tre timmar. 

Föräldrar bör även tänka till

Åldersgränser för till exempel sociala medier och spel bör följas och föräldrar styr vilket innehåll barn tar del av och pratar med barnen om vad de gör på digitala medier. Föräldrar bör även tänka på att egna skärmvanor påverkar samspelet med barnet och barnets skärmvanor.

– I våra undersökningar och kunskapsunderlag ser vi att unga har både postitiva och negativa upplevelser av digitala medier. Många av dem känner också oro över hur de påverkas av sin användning, och vill ändra sina vanor vilket vi hoppas kunna hjälpa till med genom rekommendationerna, säger Helena Frielingsdorf, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.

I den rapport som släpptes i juni framgår att hög användning kan leda till sämre sömn, depressiva symtom och missnöje med den egna kroppen. Barn och unga bekräftar också att det är lätt att fastna i användandet på bekostnad av sömn, relationer och fysisk aktivitet.

Uppmaning till techbolagen

Techbolagen som står bakom medieplattformsjättarna bör även dem följa vissa uppmaningar, menar myndigheten. Detta eftersom den sammantagna kunskapen visar att algoritmerna skapar en miljö där barnen riskerar att fastna och där de kan exponeras för skadligt innehåll.

– Det är viktigt att framhålla att även techbolagen behöver verka för att minska risken för negativa hälsoeffekter hos barn och unga som använder deras tjänster. Det är centralt att barnkonventionen genomsyrar alla tjänster så att barns och ungas hälsa och integritet alltid väger tyngre än andra intressen. Det är grundläggande att aktörerna följer befintlig lagstiftning, säger Olivia Wigzell.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: