Totalt tio nya vindskydd blir det i kommunen. Foto: Västervik Framåt Ark - Stångerör som invigdes 2023.
Sommaren 2023 var det premiär för Arknat i Västervik. Då byggdes tre vindskydd varav ett i Holmsjön, ett vid Norra Hällsjön och ett på Loftaleden. I juni i år byggdes ytterligare tre vindskydd vid Vivassen i Loftahammar, Storsjön i Edsbruk och på Hasselö.
Nu är det dags för tre ytterligare vindskydd. Mellan 15 och 28 augusti ska vindskydd byggas vid Majkaseberget i Blankaholm, Borgberget i Ankarsrum och vid Tällsjön mellan Hjorted och Mörtfors.
Det är 15 nya studenter från Sverige, Danmark, Norge, Polen, Kina och Indonesien som kommer till Västervik för att skapa nya spektakulära mötesplatser i naturen.
– Underbart att återse Västervik! Nya studenter från hela Europa har tagit sig hit och nu ska vi se till att skapa fantastiska platser i naturen där vi kan finna ro, skydd, inspiration och samvaro. Mycket värmande och viktigt med all support från lokala partners som exempelvis Cramo, Frödinge-Hällerum, Strong-Tie och Tjustbanken gör hela skillnaden, säger Martin Björklund, projektledare för Arknat.
"Många som beundrat de vindskydd som byggts"
Invigningen av de nya vindskydden sker den 28 augusti och efter avslutad festival kan kommuninvånare och besökare upptäcka totalt tio nya vindskydd ritade av arkitektstudenter.
– Arknat stärker det redan fina utbud av outdoor-upplevelser som Västervik har att erbjuda. Varje vindskydd i sig är en reseanledning värd ett besök. Med Arknat fortsätter Västervik att utvecklas som destination inte bara under sommarsäsongen utan även både vår och höst då vandringen är som allra bäst, säger Jakob Franzén, destinationsutvecklare på Västervik Framåt, som driver projektet lokalt.
När projektet är klart kommer ha Västervik att ha tio vindskydd på en stor geografisk spridning över hela Västerviks kommun.
– Vi är många som besökt och beundrat de vindskydd som redan byggts i kommunen och när sista spiken slås i den 28 augusti så finns det tio extraordinära anledningar att upptäckta Tjustbygdens natur. Vi är stolta över att kunna möjliggöra detta och vill tacka alla som varit med i projektet, säger Lotti Jilsmo från Tjustbygdens Sparbank.