Annons:

Sök

Annons:

Första fallen på tio år av mässling – så har det gått

Några nya fall av mässling har inte upptäckts i länet. Foto: MostPhotos

Första fallen på tio år av mässling – så har det gått

Inte ett fall på tio år. I slutet av juli stod det klart att den "bortglömda" sjukdomen mässlingen åter upptäckts i länet. Men hur har det gått efter det?

Annons:

De senaste åren har sjukdomen mässling fått fäste i Europa igen. Inte minst det här året har flera länder varnat för pågående utbrott av den extremt smittsamma sjukdomen. 

Under det senaste decenniet har länet inte haft ett enda känt fall av mässling. Men två personer, som nyligen varit utomlands, konstaterades smittade i slutet av juli. 

Inkubatationstiden är mellan fem och 21 dagar, men det vanligaste är att man insjuknar tio till tolv dagar efter att man utsatts för smitta. Nu har ytterligare en vecka gått sedan fallen upptäcktes. 

– Det går inte riktigt att ropa hej ännu, men för varje dag som går så blir sannolikheten mindre och mindre. Vi har inte haft något mer fall och vi hoppas inte det blir mer. Det är också det troligaste, säger Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare i Region Kalmar län. 

Når går det att blåsa faran över?

– Just i det här fallet kanske det dröjer till nästa vecka, men för varje dag som går så blir sannolikheten mindre och mindre. Den normala inkubationstiden har redan passerats. I sällsynta fall kan det ta längre tid än så, men hade vi fått en väldigt stor spridning hade det upptäckts redan nu. Det skulle förvåna mig väldigt mycket om vi fick fler fall. 

Många har bra skydd

Just vad gäller mässling så har många i Sverige ett bra skydd mot sjukdomen. 

– De flesta har antingen haft mässlingen eller så är man vaccinerad. I andra länder har man inte lika bra vaccinationstäckning. Här är det, i procent räknat, väldigt få som är mottagliga. Därför krävs det att man exponerar väldigt många. Man ska helst vara i en miljö där det finns många ovaccinerade. 

Har smittspårningen visat att många exponerats för smitta i det här fallet?

– Sådan här smittspårning handlar om vården eller nära kontakter. Man kan inte ta reda på om man träffat någon i affären. Det går inte att smittspåra alla. Sedan är det självklart så att det kan dyka upp andra, nya fall, som inte har med det här att göra, säger Per-Åke Jarnheimer. 

HÄR kan du läsa mer från när mässlingsfallen blev kända. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: