Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Iskallt intresse från ministern efter kommunalrådens vädjan

Den moderate justitieministern Gunnar Strömmer kommer inte agera för tingsställets överlevnad. Foto: Bildbyrån

Iskallt intresse från ministern efter kommunalrådens vädjan

Kommunalrådens hopp om en framtid för tingsstället i Västervik ställdes till justiteministern Gunnar Strömmer. Intresset visade sig dock vara lågt.

Annons:

Tingsstället i Västervik kommer att stängas. Det har lagmannen vid Kalmar tingsrätt, Laila Kirppu, beslutat. Det huvudsakliga motivet är att säkerheten i lokalen håller för låg standard.

– Det är säkerheten framför allt. Jag kan inte trygga säkerheten i lokalerna där. I Kalmar har vi röntgen och säkerhetslokaler, men det finns över huvud taget inget sådant i Västervik, sa Kirppu i den här artikeln

Redan 2019 tog Kalmar tingsrätt beslut om att minska på användingen av tingsstället och inget fast personal jobbar där. När förhandlingar placerats i Västervik har bemanningen kommit från domstolen i Kalmar. I mars meddelade Kirppu att stängningen kommer att genomföras under året.

Hänvisar till lagmannen

Kommunalråden i Vimmerby och Västervik, Helen Nilsson (S) och Harald Hjalmarsson (M), gillade inte alls beslutet och sökte efter regeringens talan i frågan. Så blir det inte. Justitieminister Gunnar Strömmer har visserligen tackat för politikernas engagemang – men några åtgärder kommer inte vidtas från regeringens sida.

I brevet skriver Strömmer att makten i frågan ligger hos just lagmannen och att regeringen inte har för avsikt att agera.

”Jag sätter värde på att ni har uppmärksammat mig på situationen när det gäller tingsstället i Västervik, men får i övrigt hänvisa till lagmannen i Kalmar tingsrätt”.

Ett alternativ som med all säkerhet är fruktlöst. Hur Harald Hjalmarsson ser på beslutet kan du läsa om här. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: