Annons:

Sök

Annons:

Smittskyddsläkaren om mässlingsfallen:

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin om de två mässlingsfall som upptäckts i länet. Foto: Arkivbild

Smittskyddsläkaren om mässlingsfallen: "Finns grupper med sämre skydd"

Inte ett fall på tio år. Nu har två fall av "bortglömda" sjukdomen mässlingen upptäckts i länet. 
– Det finns grupper med sämre skydd, varnar smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

De senaste åren har mässling blivit allt vanligare i Europa igen. Inte minst det här året har flera länder varnat för pågående utbrott av den extremt smittsamma sjukdomen.

– Det var inte helt oväntat att vi också skulle få fall. Det har kommit många rapporter de senaste månaderna om att det ökat i Europa och många regioner i Sverige har också fått fall. Vi har inte haft några, men det har bara varit en tidsfråga, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län.

Under det senaste decenniet har länet inte haft ett enda känt fall av mässling. Nu har två fall konstaterats i länet. Det rör sig om två personer som varit utomlands och fallen finns i den mellersta länsdelen. Smittskyddsläkaren dementerar uppgifter om att det skulle ha varit i samband med O-ringen.

– Det finns inga kända kopplingar dit.

Det är mycket turism och många evenemang i länet just nu. Har de befunnit sig i andra sammanhang med stora folksamlingar?

– Inte superstora sammanhang. En fördel med den här sjukdomen är att man blir så sjuk att man inte orkar träffa någon. Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomarna vi har. Under covid-19 pratade vi mycket om R-talet. Mässling har ett R-tal på 15 och det betyder att man i snitt smittar 15 individer. Sätter du dig exempelvis i ett väntrum, så smittar du alla utan skydd – även två timmar efter att du lämnat. Därför, om man sökt vård, blir det ganska omfattande smittspårning.

Hur mår de två smittade?

– Jag har inga aktuella uppgifter och det är svårt att gå in på det när det rör individuella fall. Men generellt kan man säga att det går att bli väldigt svårt sjuk. Det är ganska hög risk för komplikationer i form av lunginflammation, öroninflammation och bihåleinflammation. Det finns också en fruktad – men ovanlig – komplikation i form av hjärninflammation, som kan sluta med dödlig utgång.

Så lång är inkubationstiden

Fallen upptäcktes för knappt en vecka sedan och ännu har inga nya fall rapporterats.

– Inkubationstiden är mellan fem och 21 dagar. Det vanligaste är att man insjuknar tio till tolv dagar efter att man utsatts för smitta. Så det är de kommande två veckorna som blir intressanta. Det är nu någon gång man kan vänta sig fler fall om det är fler som blivit smittade.

Mässling har länet, som tidigare nämnts, inte haft något fall av på tio år.

– Många som jobbar inom vården har inte sett ett mässlingsfall och känner knappt igen det. Det är en sjukdom som allmänheten inte tänker på längre. Men vi har gått ut med information nu.

Många i Sverige har ett bra skydd mot sjukdomen – men långtifrån alla.

– Vi har bra täckning i barnvaccinationsprogrammet, men det finns grupper i Sverige med sämre skydd. Alla födda före 1960 har i princip haft mässlingen och sedan blev det mer ovanligt. Är man född i slutet på 70-talet har man fått en dos i tolvårsåldern och är man född i början av 80-talet, när tvådosschemat infördes, har man ett bra långverkande skydd. Men det är inte säkert att man har lika bra skydd om man är född på 60- eller 70-talet. Bara en dos är ett osäkert skydd. Många kan tro att man är vaccinerad, men fick man trippeln var det stelkramp, difteri och kikhosta. Det finns också andra grupper med sämre skydd, exempelvis om man är uppvuxen i ett annat land.

Så ska man tänka

Att mässlingen fått fart i Europa de senaste åren kan till viss del bero på vaccinskepticism.

– Det är mycket mässling i England, vissa delar av Italien och Rumänien. Mässling är en flockimmunitetssjukdom och vaccinerar man en viss andel av befolkningen är det väldigt svårt för mässling att få spridning. Har man lägre vaccinationstäckning, beroende på exempelvis vaccinationsskeptiker, kan den spridas. Det blev väldigt tokigt för ett antal år sedan med en forskare som sa att mässlingsvaccinet ger autism. Han hittade på sina resultat, men det lever fortfarande kvar som en myt.

Hur ska man tänka om man misstänker att man är smittad?

– Får man för sig att man fått den, genom att man utsatts för smitta, varit ute och rest eller fått det klassiska utslaget, så ska man inte sätta sig i ett väntrum. Tror man att man har mässlingen ringer man 1177. Man ska inte sätta sig på allmänna transportmedel. Det är lite pandemitänk och man ska isolera sig och träffa så lite folk som möjligt. Mässling är jätteovanligt och vi får se om vi får några sekundärfall, men det är ändå bra att minnas att mässling finns om man ska ut och resa i Europa. Är man född på 60- och 70-talet bör man också se över sitt skydd.  

HÄR kan du läsa mer. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: