Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
40 år med Kvinnojouren Vändela: ”Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem”

Tjej- och kvinnojouren Vändela har funnits i Västervik i 40 år. De berättar om sin verksamhet och varför det är viktigt att de fortfarande finns kvar. Foto: Privat

40 år med Kvinnojouren Vändela: ”Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem”

Den ideella föreningen Vändela har nu funnits i 40 år. Under åren har verksamheten utvecklats och ger både stöd till utsatta kvinnor och satsat på utåtriktad verksamhet. Trots 40 år så kvarstår däremot samhällsproblemet med mäns våld mot kvinnor.
– Det slutar ju aldrig, säger Anette Petersson på Vändela. 

Annons:

Kvinnojouren Vändela startade på 1980-talet i Västervik. En av grundarna till jouren var barnmorskan Majlis Loftås, som såg ett behov av en verksamhet för utsatta kvinnor i och utanför Västervik. Sedan dess har arbetet fortsatt, för problemet är fortfarande markant. 

– Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem. När man engagerar sig i en kvinnojour, så tänker man att vi har ett gemensamt ansvar att försöka stävja det här. Uppenbarligen räcker det inte med socialtjänst och liknande. Det är ett sätt att visa stöd och faktiskt hjälpa kvinnor som är utsatta. Den farligaste platsen för en kvinna i Sverige är sitt eget hem, säger Anette Petersson som även vill poängtera att det inte handlar om alla kvinnor.  

Helt ideell förening

Vändela är en ideell förening med 50 medlemmar, varav 10-15 arbetar aktivt. 

– Så länge det (våldet) finns i samhället så är det ett problem. Vi läser ganska ofta på löpsedlar och hör på nyheterna att kvinnor har blivit utsatta av en man som de har en relation med – och det slutar ju aldrig. Det är jättemånga kvinnor. 

I Sverige begås i genomsnitt 14 fall av dödligt partnervåld mot kvinnor varje år. 

– Den siffran förändras inte och då är det ett samhällsproblem, när vi inte kan få den siffran att sjunka. 

För den som behöver stöd är jourtelefonen hos Vändela öppen varje dag mellan klockan 20 och 22. 

– Dit kan man ringa om man behöver stöd eller vill prata, eller om man har en väninna eller någon i sin närhet och man vill ha lite råd. 

Vändela har ett samarbete med övriga jourer i Region Kalmar, där målsättningen är att man ska nå ut till invånare som ej har någon kvinnojourverksamhet i närheten. För att söka stöd hos Vändela behöver man därmed inte bo i Västerviks kommun. 

Det finns även en nationell ”tjejchatt” som är öppen varje söndag mellan 19 och 21, som man hittar via Unizons hemsida.  

Akut boende för kvinnor

Vändela har ett boende för kvinnor. I april trädde en ny lag i kraft, om särskilda bestämmelser kring skyddat boende. Det ledde till att flera kvinnojourer var tvungna att stänga ner sina boenden. Anette Petersson är tacksam över att kommunen hjälper verksamheten och att de därmed inte har drabbats. 

– Vi har pratat med kommunen och man har i socialnämnden i Västervik tagit beslut att trots att socialtjänsten inte kan placera en kvinna hos oss, så har man ändå beviljat att fortsätta hjälpa oss genom att betala hyra för det här boendet, som numera kallas för akut boende. 

– Vi har sådan tur att vi bor i en kommun som verkligen uppskattar det vi gör. De har verkligen ställt upp och fortsatt betala för det boendet. 

Mycket utåtriktad verksamhet

Under de 40 åren har kvinno- och tjejjouren Vändela utvecklats mycket. Man har satsat mer på den utåtriktade verksamheten och åker runt till både företag och skolor. Det handlar även om allt från att bevaka insparksfester på gymnasiet och Hamnplan live till att anordna flera föreläsningar. 

– Föreläsningarna har varit gratis för allmänheten. Det har vi försökt göra minst en gång per termin. 

Några av föreläsarna som har kommit är kriminologen Nina Rung om kvinnor, barn och våld, riksorganisation GAPF om hedersrelaterat våld, författaren Simon Häggström som arbetar mot gatuprostitution, samt sexologen Kalle Norwall från Gift vid första ögonkastet.  

Vecka 47 infaller den nationella veckan ”En vecka fri från våld”, vilket kvinnojouren uppmärksammar på olika sätt. 

– Till hösten kommer Maria Rashidi och föreläser för oss under den måndagen. Hon föreläser också om hedersrelaterat våld. Hon är en kvinna som fick syra i ansiktet av sin man, när hon ville lämna honom. 

Varannan månad är det Vändelaträffar där jouren bjuder in lokala aktörer, som exempelvis socialtjänsten och polisen, till föreningslokalen på Lysingsvägen. Träffarna är öppna för både medlemmar och ickemedlemmar. 

40-årsjubileet firas med heldag på Fiskaretorget, vilket du kan läsa mer om HÄR

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: