Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
KOMMUNEN ANSÖKER OM TILLSTÅND FÖR ORDNINGSVAKTER

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

KOMMUNEN ANSÖKER OM TILLSTÅND FÖR ORDNINGSVAKTER

Västerviks kommun kommer nu att ansöka om tillstånd att få ha ordningsvakter på två specifika platser. Detta för att användas trygghetsskapande vid stökiga situationer i centrala Västervik. 

Annons:

Totalt sett har kommunen en hög upplevd trygghet i alla delar av kommunytan i jämförelse med många andra kommuner, enligt de regelbundna trygghetsundersökningarna som polisen genomför. 

På ett område har det dock dykt upp en oroande utveckling under de två senaste somrarna. Det rör sig om framför allt Västerviks centrala delar.

"Det finns missbrukare och utåtagerande unga som skapar ordningsstörningar i offentliga byggnader, butiker, köpcentrum samt i och kring olika verksamhetslokaler. Många olika insatser är startade och flera nya insatser planeras inför kommande sommar. Här kommer ytterligare ett verktyg som kommunen, polisen och näringsidkare kan ha nytta av i strävan att skapa trygga miljöer i Västervik", skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Jag ser att vi kan skapa stora vinster i att kroka arm med näringslivet och få tillgång till en ny flexibel resurs som vi kan sätta in i händelse av ordningsstörningar på specifika platser. Ordningsstörningarna flyttar sig och därför kräver våra insatser större flexibilitet. Det är inte rimligt att den verksamhet som har fått störningarna på halsen under en viss tid ska ses som problematisk, utan vi måste se det här som ett samhällsproblem som vi bör angripa gemensamt, säger Anna Norén, säkerhetssamordnare i Västerviks kommun, som arbetar med det brottsförebyggande arbete.

"Kan skapa en trevlig och trygg tid för alla"

Förslaget som nu kommunstyrelsen har beslutat att säga ja till går ut på att de offentliga och privata aktörer som har behovet kan avropa ordningsvaktstjänsten och hjälpa till att bekosta den. Ordningsvakter har efter införandet av en ny ordningsvaktslag i januari 2024 något annorlunda befogenheter och användningsområden än tidigare. Bland mycket annat kan ordningsvakter omhänderta och visitera personer som stör ordningen eller som är för berusade för att ta hand om sig själva. 

– Ju fler verktyg kommunen har i sin brottsförebyggande låda, desto mer träffsäkra kan insatserna bli. Ordningsvakter skulle med det här förslaget utgöra ett komplement till insatser från bland annat förstärkt fältargrupp, Frivilliga resursgruppen FRG, väktare, trygghetsvärdar och Vuxna på stan. Om vi får tillåtelse att använda det här verktyget är jag säker på att vi gemensamt kan skapa en välkomnande, trevlig och trygg tid för alla i Västervik från och med i sommar, säger kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: