Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Ingen tar ansvar för förskolans trasiga staket – tre kommunala instanser skyller på varandra: ”Kan inte laga andras staket”

Staketet vid förskolan Björken har varit trasigt sedan i januari, men oklarheter kring vems ansvar staketet är gör att ingenting har gjorts eller kommer att göras för att laga det. Foto: Genrebild, MostPhotos

Ingen tar ansvar för förskolans trasiga staket – tre kommunala instanser skyller på varandra: ”Kan inte laga andras staket”

Ett trasigt staket runt förskolan Björken i centrala Västervik har under vintern blivit ämne för en farsliknande diskussion mellan tre kommunägda instanser. Klart står att staketet är trasigt och att förskolebarnen ofta befinner sig på grönområdet innanför staketet. Oklart är vem som bör laga staketet – eller ännu värre – vem som bär ansvaret om ett barn tar sig ut på den trafikerade vägen utanför. 
– Jag kan inte förstå att det ska ta sådan tid och att man visar så lite engagemang i något så viktigt som barns säkerhet. Är inte ett barns liv värt någonting? frågar en förälder till ett barn på förskolan som vill vara anonym. 

Annons:

Dagens Västervik har blivit kontaktad av flera föräldrar till barn på förskolan Björken i Västervik. De har i flera månaders tid påtalat att ett staket vid förskolan är trasigt och att barn riskerar att springa ut på den trafikerade vägen. Föräldrarna är frustrerade över hur ärendet skötts, både från rektorns och kommunens håll. I en tidigare artikel ger föräldrarna sin syn på saken. I den här artikeln ger både kommunens samhällsbyggnadsenhet och förskolans rektor Elisabeth Johanssen sin syn på saken.

Förskolan nyttjar kommunens tomt – Bostadsbolaget vill inte köpa den

Oklarheterna kring staketet utanför Björken har funnits länge, men fram tills att staketet under vintern gick sönder har det inte varit något större problem. Kommunägda Bostadsbolaget äger byggnaden och tomten som den kommunala förskolan Björken huserar på. Intill finns ett kommunägt grönområde som vid något tillfälle längre tillbaka fått ett staket som sitter ihop med förskolans staket och bildar ett inhägnat område.  Trots att grönytan alltså inte egentligen hör till förskolans tomt, så har ytan nyttjats av förskolan. Enligt vittnesmål från både föräldrar och personal har grinden mellan de båda gårdarna fram tills nyligen stått öppen allt som oftast och barnen har ofta lekt själva på gården. 

Kommunen har upprepade gånger erbjudit Bostadsbolaget att köpa loss den angränsande tomten som förskolan nyttjar, men Bostadsbolaget har gång efter gång tackat nej. 

”Staketet som frågan gäller, är ett staket mellan den kommunala gatan, och ett markområde som kommunen äger. Detta markområde nyttjas uppenbarligen av den angränsande fastigheten där det bedrivs förskoleverksamhet” skriver Mikael Nilsson på kommunens samhällsbyggnadsavdelning till Dagens Västervik när vi frågar om saken.

För samhällsbyggnadsavdelningen finns inte någon anledning att ens ha ett staket på platsen, menar han. 

”Staketet i fråga är kommunens, och är i så dåligt skick att man skulle behöva byta ut stora delar. Från kommunens sida finns inte incitament att göra detta, utan från vår sida anser vi att det är bättre att plocka bort det.”

I januari påtalade vårdnadshavare till barn på förskolan att staketet var trasigt. Rektorn hänvisade föräldrarna till att göra en felanmälan till kommunen, vilket de gjorde. Så småningom fick de dock till svar att kommunen inte tänker åtgärda staketet. Både föräldrar och pedagoger vittnar om att barnen fram till i slutet av mars lekte fritt på gården, trots att föräldrar vid flertalet gånger uttryckte sin oro över hålet i staketet. De senaste veckorna har barnen inte fått vara själva på gården, och inte gå nära det trasiga staketet. 

”Kan inte gå in och laga andras staket”

Dagens Västervik har under vid upprepade tillfällen sökt förskolans rektor Elisabeth Johanssen. När vi till slut får tag i henne, förklarar hon att förskolan när de uppehåller sig på ytan vid det trasiga staketet hanterar situationen på samma sätt som när de är på utflykt till exempelvis en lekplats eller skogen.

– Det staket som tillhör förskolan är helt och intakt och går att stänga med en grind. När vi nyttjar gården utanför så är det en allmän plats och vi har samma rutiner när vi är där som när vi är på utflykt. Barnen kan inte öppna själva, utan personalen öppnar till den här ytan när de har bestämt och det finns tillräckligt med personal som kan rotera runt och ha ögonen med sig. Rör barnen sig mot staketet så följer de med. 

Flera föräldrar som vi pratat med vittnar om att barnen i flera månader 

– Det som står i rutinen har jag tillit till att de följer. Nu har vi stärkt rutinen i och med att det finns oroliga föräldrar, och vi använder inte gården lika ofta. 

Vi har fått uppgifter om att föräldrar har erbjudit sig att själva laga staketet, på egen bekostnad, men inte fått tillåtelse att göra det. Hur kommer det sig? 

– Jag har försökt förklara för både pedagoger och vårdnadshavare att jag inte kan gå in och laga andras staket. Det kan låta löjligt kanske, men jag tänker att skulle jag och någon annan gå in och laga det så kan kommunen ha synpunkter på det. 

Som rektor är ju du ytterst ansvarig för verksamheten och barnens säkerhet. Vore det inte bättre att eventuellt få kritik för att ha lagat någon annans staket än att ett barn springer ut på vägen och riskerar att bli påkörd? 

– Jo. Men jag har även sagt att de kan höra av sig till kommunen eller Bostadsbolaget som kan ge svar. Jag kan inte svara för någon annans staket. 

Flera föräldrar känner sig ändå otrygga med att lämna barnen på grund av staketet. De menar att det är omöjligt för personalen att ha koll på alla barn precis hela tiden. Hur bemöter du den oron? 

– Barnen är deras skatter och jag förstår att de har den här oron. Men samtidigt så har vi ansvaret och vi är försiktiga och uppmärksamma när vi är utanför våra grindar och staket. Verksamheten bygger på att vi gör utflykter och att barnen får uppleva närområdet. Jag tänker att det är den tilliten som alla föräldrar måste ha när de lämnar sina barn, annars blir det svårt att röra sig utanför förskolans gård över huvud taget. Vi är de sista som vill att barnen ska springa ut på vägen och bli påkörda. Något värre finns inte att uppleva, så vi har ögonen med oss. 

Vi har tidigare skrivit om hur föräldrarna ser på hanteringen av det trasiga staketet. Artikeln finns att läsa här.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: