Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Trasiga tänder fick honom att sälja unika objektet från filmen:

Mats Genfors säljer nu den ikoniska kniv Börje Ahlstedt hade i filmen om Ronja Rövardotter. Bilden är ett montage: Foto: Tradera/Filippa Persson

Trasiga tänder fick honom att sälja unika objektet från filmen: "Nästan löjligt"

Den var på väg att kastas för snart 20 år sedan. Då tog Mats Genfors hand om kniven som Börje Ahlstedt hade i filmen av Ronja Rövardotter. En trasig tand fick honom att lägga ut den på Tradera – och nu är den uppe i hisnande 16 500 kronor.
– Det är nästan löjligt, säger Mats Genfors själv.

Annons:

Karaktären Birks kniv från filmateringen av Ronja Rövardotter såldes för hela 36 000 kronor för ett antal år sedan. Sedan dess har Mats Genfors lekt med tanken att sälja den klenod han själv sitter på.

– Den såldes för helt orimliga summor, så jag har lekt med tanken på många gånger, berättar Mats Genfors.

Droppen kom häromdagen när han tog en tugga av ett äpple.

– Jag bet sönder en brygga på äpplet. Jag var i kontakt med några kompisar, som på eget initiativ tog kontakt med några större tidningar. Jag kände bara att det får de göra om de vill, för nu måste pengarna in. Jag behöver tillverka nya tänder helt enkelt. Nu är det här så offentligt, så det är bara att säga att det är noll på kontot. Jag har dubbla hyror den här månaden och som kulturarbetare har man inte så hög lön. Jag är dessutom föräldraledig och då blir det ganska tomt.

Skulle slängas

Hur Mats Genfors, som själv spelat Mattis i åratal på Astrid Lindgrens Värld, kom över just Mattis kniv från filmen om Ronja Rövardotter är en historia i sig.

– Jag hade den som skådespelare från 2002 och då var den fortfarande hel. Jag visste att det var den kniven som Börje (Ahlstedt) hade i filmen och jag var rätt grön som skådis då. Börje var min referens till det mesta och kniven blev viktig för mig. Jag blev upprörd när kollegor inte skötte den som den klenod jag tyckte att det var.

Några år senare, närmare bestämt 2006, skulle kniven kasseras. 

– Den låg i en låda för att kastas, så jag sa till rekvisitören att släng den inte, det är ju kniven som Börje har i filmen. Jag fick den då och har inga skrupler för att den inte skulle vara min. Man kan nästan säga att jag plockade upp den ur soptunnan. 

Uppe i stor summa

För honom har kniven inget monetärt värde och hans förhoppning var att komma upp i 1 700 kronor på Tradera. Det skulle hjälpa honom med tänderna.

Nu, på onsdagsförmiddagen, är det högsta budet 16 500 kronor.

– Jag känner bara "herregud". Det är väl bara för att det blivit ett jippo av det. Det kan inte finnas någon som verkligen tycker att den är värd den summan. Jag kan inte heller begripa hur folk kan ha så mycket pengar att lägga på en pryl som är oanvändbar. Men visst, den är väl ikonisk på sitt sätt. 

Har du fler gamla prylar?

– Nej, inte jag och jag vet inte hur mycket ALV har kvar. Jag vet att Orvars bur från Bröderna Lejonhjärta-filmen har stått utomhus i parken. Det finns väl en hel del, men precis som med kniven är det mycket som är obrukbart.

Inte genomtänkt

Mats vill verkligen betona att det här inte har varit genomtänkt av honom. Han hade inte ens en tanke på att serien om Ronja Rövardotter skulle komma ut på Netflix i dagarna.

– Den har varit försvunnen i mitt förråd och vi hittade den nu i helgen när vi höll på att rensa. För mig har den tappat i affektionsvärde och eftersom det är tomt på kontot så tänkte jag att jag får lägga ut den.

Det återstår många dagar av auktionen, men Mats Genfors tror inte att det kommer springa iväg så mycket mer.

– Det måste finnas någon gräns. Det är nästan löjligt som det är nu. En kompis från studietiden lade upp det på sin Facebook på tyska. Då bara small det och man frågade hur mycket det var i euro. Man har ju märkt under säsongerna på ALV att det finns en magi kring Astrid och Ronja i både Tyskland och Danmark. Men nu har det drivit iväg så man nästan skäms. Men det kommer finnas hål att stoppa pengarna i. Det blir väl till avbetalningar eller så. Jag har varit med om att ha sålt saker på Tradera förr. Då kan det gå upp snabbt i början och sedan händer det inget mer.

Ska inte spela i sommar

Till sommaren ska Mats faktiskt inte spela Mattis på Astrid Lindgrens Värld. 

– Jag är pappaledig men min sambo ska spela Lovis, så jag kommer traska där nere hela sommaren. 

Hur länge sedan är det du inte spelade i parken?

– Senaste gången var 2010. Då spelade jag sommarteater med Ronja Rövardotter i Norrköping, men som familjeläget är så känns det bra. Nu får jag gå runt där nere med en liten knodd och har friheten att inte hetsa. Jag har en hel sommar på mig att låta dottern stå och hoppa i en vattenpöl. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: