Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Linda Åkerman tagen efter mannens död:

Linda Åkerman, aktiv inom föreningen Vinternatt, är tagen av dödsfallet. Foto: Privat/Arkiv

Linda Åkerman tagen efter mannens död: "Ge oss en lägenhet nu"

Linda Åkerman från föreningen Vinternatt pratade med den hemlöse mannen så sent som igår. På tisdagsmorgonen hittades han död på en offentlig toalett i centrala Västervik.
– Det är så fruktansvärt. Jag är så arg, säger hon.

Annons:

Vid åttatiden på tisdagsmorgonen hittades en man avliden på en offentlig toalett i Västervik. Polisen kommer utreda dödsfallet enligt rutin men det finns inget som tyder på att något brott ligger bakom. 

"En rättsmedicinsk obduktion kommer att genomföras för att ta reda på dödsorsaken", skriver polisen på sin hemsida. 

Den avlidne är en hemlös man i 60-årsåldern. Linda Åkerman, som är aktiv i föreningen Vinternatt, är chockad och arg efter händelsen.

I oktober varnade föreningen senast för att hemlösa skulle dö när kylan kom. 

– Ge oss en lägenhet nu! Vi kan möblera upp den, så att folk har någonstans att sova över natten. Det är så onödigt att det här ska behöva hända. Det finns liksom inget mellanting och vissa människor hamnar där emellan. Vi försöker fånga upp dem, men vi var på fullmäktige redan i våras och varnade för att folk skulle frysa ihjäl, säger Linda Åkerman upprört.

Hon är dock tydlig med att poängtera att dödsorsaken inte är fastställd.

– Men det var sju minus inatt och ingen ska behöva uppleva det här. Vi var ute för två månader sedan och sa att människor riskerar att frysa ihjäl. Vi har försökt få de ansvariga att förstå att ingen väljer det här själv. Jag är så arg över det här. Får vi en lägenhet nu så kan vi bemanna upp den med volontärer redan ikväll och ha den över vintern. Det är något som måste ske här och nu. 

Träffade mannen igår

Linda Åkerman kände den hemlöse mannen bra och hon har via Vinternatt hjälpt honom länge.

– Det är så fruktansvärt. Jag pratade med honom senast igår och det här lidandet är så onödigt. Det är fruktansvärt sorgligt. 

Hur var det med honom igår?

– Jag vet inte vad jag ska säga... Han var en så fin och snäll farbror. Det här är så tragiskt. Igår hade han planer på att vara hos en vän och sova, men vi är chockade idag. Det är så jobbigt och hemskt.

"Stort mörkertal"

Ett stort antal personer från Vinternatt och LP-stiftelsen har samlats i kyrkan under tisdagen.

– Alla berörs av det här. Vi har försökt säga till och försökt få fram att något måste göras. Det är ingen som själv väljer det här. 

Enligt Linda Åkerman finns det en handfull personer som är hemlösa i Västervik.

– Men det finns ett stort mörkertal av personer som sover hos vänner eller föräldrar. Det finns många osunda boendeförhållanden också, så mörkertalet är jättestort. Vi måste få till något nu, så att de hemlösa har någonstans att sova på nätterna. På dagarna kan de vara i kyrkan och det går inte att ha det utanför centrala Västervik. Det går inte för oss på Vinternatt heller. Det behövs miljöer där alla kan känna sig trygga.

Vår tidning har sökt socialnämndens ordförande Maud Ärlebrant (KD) och socialchefen Joakim Nyman för att bemöta kritiken. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: