Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Orterna arrangerar gemensam demonstration mot nedläggning av förskolor

På bildens ses flera nyinflyttade föräldrar i Odensvi samt när barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp (M) tar emot namninsamlingen. Foto: Privat

Orterna arrangerar gemensam demonstration mot nedläggning av förskolor

Orterna vars förskolor är nedläggningshotade går nu samman. Under lördagen arrangeras en demonstration mot den eventuella nedläggningen.
– Vi har gått samman, säger Malin Lööw Johansson, Odensvibo och lanthandlare på orten.

Annons:

Det är bråda dagar om invånarna på orterna ska hinna påverka. Den 21 november ska barn- och utbildningsnämnden fatta beslut. 

Förslaget är att lägga ned förskolorna i Blankaholm, Ukna, Odensvi och Totebo. Även den pedagogiska omsorgsverksamheten i Almvik är illa ute. 

Nämndens ordförande Andreas Billtorp (M) har tidigare sagt att det inte är i huvudsak ekonomiska skäl som ligger bakom. Snarare handlar det om att enheterna är för små. Antalet barn på förskolorna varierar mellan sju och tolv. 

Men ortsborna vill förstås behålla sina förskolor. Nu har de gått samman och arrangerar en demonstration mot nedläggningsförslaget under lördagsförmiddagen. Demonstrationen äger rum på Stora torget i Västervik. 

– Föräldrar och nyinflyttade har tagit tag i det här att opponera sig mot förslaget om nedstängning. De har flyttat till landet av en anledning, säger Malin Lööw Johansson, som bor i Odensvi och driver lanthandeln.

En namninsamling i butiken har samlat drygt 300 underskrifter. 

– Men vi känner oss verkligen inte säkra på att förskolan ska få vara kvar, så då kände vi "vad gör vi nu?" och nu har vi gått samman med Blankaholm, Ukna och Totebo och arrangerar en demonstration.

Vill ha en positiv demonstration

Ett gemensamt tält kommer sättas upp. Där finns även möjlighet att prata inför deltagarna och andra åhörare.

– Alla ortsbor som är oroliga över läget ska få säga vad de känner och tycker. Likaså stadsbor som tycker att det här är lika illa för kommunen som helhet. Sedan blir det lite ballonger, en traktor och pepparkakor.

Malin Lööw Johansson säger att man önskar en positiv demonstration.

– Men allvaret i det ska visas. 

Har du förståelse för att man anser att enheterna är för små?

– Det vi försöker få dem att förstå är att vi har varit i en svacka i Odensvi, men att det är på väg uppåt igen. Jag har själv haft mina barn hos dagmamma och det har gått väldigt bra för dem. Så pedagogiskt behöver det inte vara fel för barnen. Ett barn på tre år behöver någon som tar hand om dem, det är vad ett barn behöver. Så jag köper inte att det inte är bra rent pedagogiskt.

Vad har du för hopp kring att kunna stoppa det här?

– Jag är obotlig optimist och hoppas de inser vad det här kan betyda för Västerviks kommun. I Odensvi har vi fyra familjer utifrån som flyttat hit och de är nog inte rädda för att flytta igen. Då kan kommunen tappa invånare och det är skattepengar det handlar om. 

"Finns inte på kommunkartan"

Malin Lööw Johansson har förstås en oro för vad som ska hända med orterna om förskolorna läggs ned.

– Skulle vi få slå igen så finns inte Odensvi längre på kommunkartan. Vi är så mycket mer än en lanthandel. Vi säljer varor givetvis, men vi är också en servicepunkt med apotek och bibliotek och vi hanterar fiskekort, städar badstränder, sköter campingen, vandrarhemmet och bygdegården.

Har ni bjudit in politikerna?

– Inte till att prata, men vi hoppas såklart att man kommer dit. Vi vill att de ska komma och lyssna samt förstå att vi är en kommun där alla behövs. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: