Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Skarpt läge: Här ställdes ambulanser första dagen med nytt arbetsschema

Jonas Löf saknade fem medarbetare och tvingades ställa två ambulansen första dagen med nytt arbetsschema, där dygnspassen ersatts med fler och kortare pass. Foto: Privat/Bildbyrån

Skarpt läge: Här ställdes ambulanser första dagen med nytt arbetsschema

Nu är det skarpt läge. Två ambulanser fick ställas i länet till följd av nya arbetsscheman som träder i kraft från och med idag.
– Vi saknar fem medarbetare för att ha igång alla resurser, säger Jonas Löf, verksamhetschef ambulanssjukvården Region Kalmar.

Annons:

Måndagen var första dagen med nytt arbetsschema för ambulanspersonalen, som inte längre får jobba heldygn utan måste ha elva timmars dygnsvila enligt en EU-regel. Fler och kortare arbetspass i kombination med missnöjda medarbetare som sagt upp sig har orsakat personalbrist.

I Kalmar län saknade man fem medarbetare första dagen för att ha i gång alla resurser. Så man tvingades ställa en dygnsambulans och en enmansbemannad ambulans. 

– Det betyder att vi inte har någon ambulans i Ålem på dagen och en mindre i Kalmar på natten och en transportambulans i Oskarshamn är avställd, säger Jonas Löf och fortsätter:

– Det kan påverka kommuner som Hultsfred, Vimmerby och Västervik också, för vi kan komma att flytta resurser beroende på om det blir problematiskt i någon annan del av länet. Vi försöker göra det bästa för de mesta, det är vårt uppdrag i länet att försöka se till att vi har ambulanser där vi har mest ärenden och har överflyttningen från våra sjukhus.

Vad tänker du kring att det är skarpt läge nu?

– Vi har hållit på med det här sedan i januari och förberett oss. Det känns både bra och dåligt. Det har varit mycket fram och tillbaka med oro både från våra medarbetare och våra invånare, men nu är vi i gång och får göra det bästa utifrån situationen.

Medarbetare runt om i länet har tidigare sagt att de känner en stor oro för att ställda ambulanser ökar riskerna för patientlidande och patientskador väldigt mycket.

Hur ser du på det?

– Tillgängligheten försämras ju, vi har haft de resurserna vi haft fram till idag för att vi tror att det är ett bra mått. Nu minskar vi de resurserna och det får givetvis följder. Tillgänglighet är tid för oss akutmässigt, det kan ta längre tid vid vissa tillfällen.

Ser nu någon risk för patientlidande och patientskador?

– Ja, det kan ju bli den effekten. Absolut.

Regionerna säger att de är tvungna att följa EU:s regler medan flera andra länder i Europa har fått undantag för sin ambulanspersonal. Ambulansförbundets ordförande Henrik Johansson sa i en nyhetssändning på TV4 att det här är en vantolkning av EU-reglerna och ett förtäckt sätt för regionen att spara pengar. 

Vill du kommentera det på något sätt?

– Nej, det får stå för honom. Det är inte den information jag har. Ambulanssjukvården i Kalmar län hade krav på besparing tidigare, det har vi inte längre. Utan det mål vi har är att vi ska komma tillbaka till den tidigare nivån i antalet anställda senast den 1 februari 2024. Polisen började följa de här arbetstidsreglerna 2008, det innebar att man fick rekrytera många fler medarbetare för att möta upp. Det är den resan vi också får göra nu.

Fyra månader är lång tid?

– Ja, det är tuffa månader. Som sagt, vi jobbar efter ”det bästa för de flesta”, därför har vi infört det vi kallar daglig styrning. Vi ser ingen annan möjlighet eftersom vi kommer att sakna medarbetare initialt, då får vi jobba på det här sättet dag för dag, tills vi är ifatt igen. Vi pausar också det vi kan för att hålla igång ambulansen, säger Jonas Löf och nämner att möten, utveckling och utbildningar minskas eller pausas till stora delar det närmaste året.

”Det trodde jag inte”

Så här långt har ett tiotal medarbetare sagt upp sig, fem direkt orsakade av att man inte klarar av att pendla på det sättet man gjort tidigare när man jobbade dygn. 

– Jag vet att det är en i Hultsfred och en i Oskarshamn. Jobbar man 14 pass i månaden nu istället för sju är det dubbelt så många resor man måste göra.

Rekryteringsarbetet är inlett och enligt Jonas Löf har man ett 50-tal sökande, både de inom den egna organisationen som söker andra stationer, men också de från andra regioner och andra delar från hälso och sjukvården.

– Det är jag väldigt positiv vill, det trodde jag inte, säger Jonas Löf. Men det kommer ta tid, det är uppsägningstid och nya medarbetare måste få introducera sig.

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvastervik.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: