Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
  • Fotoelever från Gamleby ställer ut på välrenommerat galleri

    Elever vid Gamleby folkhögskolas fotolinjer ställer ut sin fotokonst på Galleri Kontrast i Stockholm. Foto: Privat

  • Fotoelever från Gamleby ställer ut på välrenommerat galleri

    Utställningen är en form av examensutställning och går under namnet "At the very end". Foto: Privat

Fotoelever från Gamleby ställer ut på välrenommerat galleri

I dagarna ställer de 20 fotoeleverna vid Gamleby folkhögskola ut sin fotokonst på välrenommerade Galleri Kontrast på Hornsgatan i Stockholm. Utställningen, som går under namnet ”At the very end” beskrivs av elevernas lärare Simon Mlangeni-Berg som ett slags gesällprov för eleverna som i sina projekt visar på stor konstnärlig skicklighet. 
– Det är riktiga fotografer och konstnärerer som ställer ut, säger Simon om utställningen. 

Annons:

Eleverna vid Gamleby folkhögskolas två fotolinjer ställer ut sin konst på Galleri Konstrast i Stockholm. Utställningen har efter bara en dag setts av närapå 200 personer, och eleverna har fått erkännande av såväl yrkesverksamma konstnärer som kritiker och branschfolk. 

I utställningen presenterar eleverna konstnärliga projekt som de arbetat med under året, och liksom det är en bredd i personligheter och bakgrunder hos eleverna på kurserna, så finns det en bredd i utställningen.

– Det är en stor blandning. Det som håller ihop det kan man säga är en känsla eller ett bearbetande av vad innebär att vara människa. Ur ett väldigt självbiografiskt perspektiv, säger kursföreståndare Simon Mlangeni-Berg. 

– Det finns alltifrån självbiografiska projekt om upplevelsen av att vara kropp, till mer konceptuella bilder som handlar om kvinnorollen och häxprocesser, till porträtt och mer analoga fotografiska tekniker. 

Galleriet en viktig plats att synas på

Under många år har fotoeleverna på skolan gjort en examensutställning i Stockholm. De senaste åren har utställningarna varit på just Galleri Konstrast, en viktig plats att synas på, menar Simon Mlangeni-Berg. 

– Det är ett klassiskt galleri för fotografi i Stockholm och ligger i jättefina gamla banklokaler på Hornsgatan. Hit kommer alla ”locals”, fotografer, kritiker och press. Vi har en publik här som inte annars hade haft möjlighet att se utställningen, så det är ett viktigt forum, inte bara för de enskilda eleverna utan också för skolan. 

Vad har eleverna fått för respons? 

– Många har varit imponerade. Vi är främst glada över att både galleristen och de branschkollegor som jobbar inom konstvärlden tycker det är en imponerande nivå på grejerna. Det gläder mig. Jag tror inte att man ser på det här som en skolutställning utan som riktiga fotografer och konstnärer som ställer ut. Det här har varit som deras examensprov och nu är de klara. De har verkligen lyckats göra oss lärare stolta!

Hur ser det ut efter utbildningen, hur går eleverna vidare?

– Många går vidare till högre konst- eller fotoutbildningar. Antingen Valand i Göteborg, projektutbildningar eller mer yrkesinriktade utbildningar. Skolan ska fungera som ett år där man ska kunna fördjupa sig och skapa en portfolio för att gå vidare. Hur man tar sig an det är väldigt fritt och skolan försöker skräddarsy utbildningen så att alla får med det de kommit för att lära sig. Oavsett anseende så är skolans pedagogik ett effektivt sätt att människor att utvecklas enormt mycket under en kortare tid!

Utställningen ”At the very end” hänger på Galleri Kontrast i Stockholm 24-28 maj. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: