Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Ett års skapande blir utställning och modevisning – bjuder in till öppet hus

Kajsa, Matilda, Ellen, Emilia, Gunilla och Mitsuki på "Hållbar textil" med några projekt i bakgrunden. Foto: Privat

Ett års skapande blir utställning och modevisning – bjuder in till öppet hus

Det är bråda dagar för eleverna på Gamleby folkhögskolas textila linjer. Under ett år blir de textila projekten många, och för att dela med sig av allt som skapats under året anordnas nu därför både öppet hus, modevisning och utställning under några veckor i maj. 

Annons:

Emilia Johansson från Vimmerby, Ellen Nordback från Uppsala och Lisa Halling från Västervik läser alla tre på folkhögskolan. Emilia och Ellen läser den textila grundutbildningen, medan Lisa läser fortsättningsåret med inriktning sömnad. Alla tre hyllar både utbildningen och den speciella gemenskap som delas eleverna emellan, trots stora åldersskillnader. 

– Snacket i klassen är verkligen att alla är så jätteglada över att de gjorde valet att gå året. Inte bara för att man får lära sig så mycket, utan också för att skolan är en så härlig plats och miljön fantastisk och gemenskapen fantastiskt, säger Ellen. 

När hela skolan håller öppet hus 13 maj kan den som är nyfiken på textilutbildningarna eller bara vill se vad eleverna skapa besöka lokalerna. 

– Det är verkligen en chans för den som kanske funderar på att söka. Dels att få se och träffa lärarna och se hur man jobbar. Men också se hur det är att bo på internatet, hur lektionerna och lektionssalarna ser ut – sådant som man inte kan ta reda på bara genom att läsa på hemsidan. 

Vill lära mer om textila tekniker

Emilia, Ellen och Lisa hade alla tre olika ingångar till utbildningen. För Ellen och Lisa handlade det om att få fördjupa sig och lära sig mer om textila tekniker för att kunna använda sig av dem i skapande på fritiden, för Emilia är målet att arbeta med textil i framtiden: 

– Jag har alltid haft ett textilt intresse och vill lära mig mer och utvecklas inom det. Jag kommer fortsätta andra året, och har tänkt att jag ska läsa till skräddare efter det. 

Alster som eleverna arbetat med under året kommer att finnas till beskådan, och under dagen kommer elever arbeta med olika tekniker på plats i slöjdsalarna. 

– Vi kommer att ställa ut det vi gjort under året, både sömnadsprojekt och vävprojekt, och även hantverk som stickat, virkat och broderi.

Visar kollektion under modevisning

De elever som läser ett andra år, med fördjupning i sömnad kommer den 27 maj hålla i en modevisning på Stadsbiblioteket i Västervik. En kollektion som de arbetat med under vårterminen kommer att visas upp. 

– Temat är identitet, sedan har alla fått tolka det på sitt sätt, berättar Lisa. 

I samband med modevisningen finns även en utställning med alster från alla textilutbildningarna att se på biblioteket. Utställningen finns på plats redan dagen innan, 26 maj. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: